Britské podnikateľské zväzy vyzývajú vládu, aby sa usilovala o mäkký brexit

Päť popredných záujmových organizácií britských podnikateľov žiada vládu, aby sa usilovala o zachovanie výhod spoločného trhu a colnej únie aj po vystúpení krajiny z EÚ

Popredné záujmové organizácie britských podnikateľov vyzývajú svoju vládu, aby si v rokovaniach o vystúpení krajiny z Európskej únie stanovila za prioritu udržanie krajiny v rámci spoločného trhu EÚ. Informovala o tom stránka stanice BBC. Výhody spoločného trhu, ktorý umožňuje voľný pohyb tovarov, služieb, kapitálu a ľudí, ako aj colnú úniu v EÚ treba zachovať dovtedy, kým nebude „odsúhlasená a implementovaná“ finálna dohoda o budúcich vzťahoch medzi Veľkou Britániou a EÚ, uvádza sa v liste adresovanom ministrovi pre podnikanie a energetiku Gregovi Clarkovi.

Dohoda má tiež garantovať bezcolný obchod s tovarmi medzi Veľkou Britániou a EÚ. Signatári listu ďalej vyzývajú na minimalizáciu colných formalít, vzájomné uznávanie štandardov a regulácií a „flexibilný systém“, ktorý zabezpečí výmenu pracovných síl a zručností. Vyhlásenie podpísali Britská obchodná komora, Konfederácia britského priemyslu, organizácia EEF zastupujúca spracovateľské, projektantské a technologické firmy, Federácia malých podnikov a zamestnávateľský zväz Inštitút riaditeľov (IoD).

Rokovania o tzv. brexite formálne začínajú v pondelok, kedy sa zástupca britskej vlády David Davis v Bruseli stretáva s hlavným vyjednávačom EÚ Michelom Barnierom. Štart rozhovorov prichádza tri mesiace po tom, čo britská premiérka Theresa Mayová formálne aktivovala proces odchodu krajiny z európskeho spoločenstva.

http://www.bbc.com/news/business-40318285

Súvisiace články

Aktuálne správy