Japonská ekonomika vzrástla v 1. kvartáli o 2,2 %, omnoho viac, než sa čakalo

Japonská ekonomika zaznamenala v 1. štvrťroku výrazné zrýchlenie rastu a výsledok prekonal aj očakávania ekonómov. Ukázali to predbežné údaje, ktoré zverejnila japonská vláda.
Tretia najväčšia ekonomika sveta zaznamenala v období od januára do konca marca medziročný rast na úrovni 2,2 %. To znamená výrazné zrýchlenie rastu oproti 4. kvartálu, v ktorom medziročný rast ekonomiky dosiahol po revízii smerom nahor 1,4 %. Pôvodne bol rast za 4. štvrťrok stanovený na 1,2 %. Výsledok je lepší aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov. Tí počítali s rastom na úrovni 1,7 %.
Japonská ekonomika tak zaznamenala rast už piaty štvrťrok po sebe. To je prvé také dlhé obdobie neprerušovaného rastu za posledné tri roky.
Aj v medzikvartálnom porovnaní bol rast japonskej ekonomiky za 1. kvartál vyšší než v predchádzajúcom štvrťroku a výsledok opäť prekonal očakávania ekonómov. Ekonomika vzrástla o 0,5 %, zatiaľ čo vo 4. kvartáli minulého roka dosiahol rast 0,3 % a ekonómovia predpokladali, že rast sa zrýchli len na 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy