Washington a Peking obmedzujú prekážky vo vzájomnom obchode

Po príchode Donalda Trumpa do Bieleho domu sa Washington a Peking dohodli na odstránení niektorých bariér vo vzájomnom obchode.
Čína znovu otvorila svoj trh pre americké hovädzie mäso, USA umožňujú čínskym firmám exportovať na svoje územie varenú a konzervovanú hydinu.
Americký minister obchodu Wilbur Ross v piatok (12.5.) oznámil, že sa dosiahla dohoda aj o vývoze skvapalneného amerického zemného plynu do Číny a umožní sa obojstranný prístup finančných služieb u partnerov.
Zmeny vo vzájomnom obchode sú prvým konkrétnym výsledkom 100-dňového akčného plánu Donalda Trumpa a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý sa uzavrel pred mesiacom počas ich stretnutia na Floride v Mare-Lagu.
Čínsky vývoz do Spojených štátov bol dlhé roky výrazne vyšší ako americký export opačným smerom. Vlani dosiahol čínsky prebytok 347 miliárd USD.
Trump nebol spokojný so situáciou, s ktorou sa desaťročia zmierovali jeho predchodcovia. Už počas prezidentskej kampane sľúbil, že vyvinie tlak na Peking, aby nakupoval viac amerických produktov.
Peking zastavil import amerického hovädzieho mäsa v roku 2003, keď sa v Spojených štátoch objavila choroba šialených kráv. Až doteraz na čínskom trhu s hovädzím mäsom dominovali Austrália a krajiny Latinskej Ameriky. Hodnota ich dodávok sa odhaduje na 2,5 miliardy USD ročne.

Súvisiace články

Aktuálne správy