Stimulácie ECB pre vládne dlhopisy nefungujú, rastie riziko prasknutia bubliny

, Natixis Foto: SITA/AP

Kvantitatívne uvoľňovanie od ECB vytvorilo iba jednu bublinu, a to na trhu vládnych obligácií. Toto tvrdenie sa opiera o porovnanie výnosov vládnych dlhopisov krajín eurozóny s nominálnym rastom eurozóny.

Výnosy dlhopisov sa od roku 2014 pohybujú výrazne pod tempom rastu a to znamená, že ceny dlhopisov ležia príliš vysoko.

 

Otázkou je, prečo sa podobná bublina nevytvorila na akciovom trhu či realitách a prečo kurz eura k doláru neleží oveľa nižšie.
 

Vysvetlení je niekoľko. V prvom rade možno pozorovať, že nedochádza k odlivu kapitálu, ktorý by v podobných prípadoch nastal. Investori z eurozóny by totiž mali kvôli kvantitatívnemu uvoľňovaniu vyhľadávať aktíva s vyššou návratnosťou v zahraničí a to by malo viesť k oslabovaniu eura. Odliv kapitálu z eurozóny je ale v skutočnosti len veľmi obmedzený a vyvažujú ho vonkajšie prebytky menovej únie. Ak by mobilita kapitálu bola vyššia, oslabenie eura by bolo razantnejšie.


Ohľadom vývoja na akciových trhoch je dôležité, že dlhopisy, ktoré ECB nakupuje, jej predávajú najmä investori zo zahraničia. Medzi ne patria hlavne zahraničné centrálne banky a tie len zriedka nahrádzajú predané európske dlhopisy európskymi akciami. Namiesto toho nakupovali dolárové aktíva či ďalšie aktíva mimo eurozóny. Nákupy dlhopisov zo strany ECB teda neviedli k výraznejšiemu rastu dopytu po európskych akciách či iných aktívach.

V neposlednom rade nesmieme zabúdať, že akcioví investori majú stále v pamäti poslednú krízu, pri ktorej na akciovom trhu a tiež na niektorých realitných trhoch došlo k prudkej cenovej korekcii. To môže byť dôvod, prečo investori nie sú veľmi ochotní reinvestovať príjmy z predaja obligácií do európskych akcií a realít.

Uvedené teda znamená, že v Európe neexistuje veľké riziko prasknutia akciovej či realitnej bubliny. Opak však platí o bubline na trhu vládnych obligácií. Časom toto riziko porastie, pretože v súvahách finančných inštitúcií bude stále viac dlhopisov s nízkymi sadzbami, ktorých hodnota klesne vo chvíli, keď sa skončí program kvantitatívneho uvoľňovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy