Hospodárstvo eurozóny v prvom štvrťroku medzikvartálne vzrástlo o 0,5 %

Medziročne sa ekonomika eurozóny počas januára až marca podľa sezónne upravených údajov zväčšila o 1,7 %.

Sezónne upravený hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v prvom kvartáli tohto roka oproti predchádzajúcemu štvrťroku posilnil o 0,5 percenta. Hospodárstvo celej 28-člennej Európskej únie sa počas januára až marca medzikvartálne zväčšilo o 0,4 percenta. Vyplýva to z predbežného rýchleho odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval v stredu.

Tempo rastu ekonomiky eurozóny sa tak nezmenilo, keďže v záverečnom štvrťroku vlaňajška tiež vzrástla o 0,5 percenta. Tempo rastu hospodárstva celej Európskej únie sa spomalilo, keďže počas októbra až decembra sa zväčšilo o 0,6 percenta.

Medziročne ekonomika eurozóny počas januára až marca podľa sezónne upravených údajov posilnila o 1,7 percenta. Sezónne upravený HDP celej EÚ sa v prvom kvartáli medziročne zväčšil o 1,9 percenta. Medziročný rast HDP eurozóny sa tak spomalil z úrovne 1,8 percenta v záverečnom kvartáli minulého roka. Medziročné tempo rastu HDP celej EÚ sa nezmenilo, keďže za október až december bolo tiež na úrovni 1,9 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy