Ceny priemyselných výrobcov v Európskej únii aj v eurozóne klesli

Najvýraznejší medzimesačný rast priemyselných výrobných cien v marci evidovali na Cypre, a to o 1,3 %.

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne v marci medzimesačne klesli o 0,3 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa znížili o 0,2 % po tom, ako vo februári v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne stagnovali. Medziročne boli marcové priemyselné ceny v eurozóne vyššie o 3,9 % a v rámci celej EÚ vzrástli o 4,6 %. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku bol vývoj podobný ako v rámci celej eurozóny, aj celej Európskej únie. Medzimesačne ceny priemyselných výrobcov klesli 0,2 % po februárovom raste o 0,4 %. Medziročne ceny slovenských priemyselných výrobcov v marci zrýchlili rast na 3,8 % z februárových 3,2 %.

Najvýraznejší medzimesačný rast priemyselných výrobných cien v marci evidovali na Cypre (1,3 %), v Litve (1,1 %) a v Írsku (0,9 %). Najviac sa ceny priemyselných výrobcov medzimesačne znížili v Dánsku (-1,3 %), Estónsku (-1,1 %) a v Grécku (-0,9 %).

Medziročne výrobné ceny stúpli najvýraznejšie v Belgicku (12,4 %), Holandsku (9,2 %) a vo Veľkej Británii (8,8 %). Pokles výrobných cien oproti marcu minulého roka evidovali v Luxembursku (-3,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy