Spokojnosť so zamestnávateľom sa neodvíja len od výšky platu

Viac ako polovica Slovákov je so svojím súčasným zamestnávateľom celkom spokojná, desatina ľudí zažíva v práci veľkú spokojnosť a len o mimoriadnej spokojnosti so zamestnávateľom môže hovoriť 5 % opýtaných. Každý siedmy Slovák je tak v práci nespokojný. Vo svojej najnovšej analýze to konštatujú analytici Poštovej banky na základe prieskumu spoločnosti 2muse, ktorý bol realizovaný koncom roka 2016 na vzorke 530 respondentov.
Pocit uspokojenia v pracovnej oblasti sa však neodvíja len od platu. Vplýva na neho veľa faktorov a finančné ohodnotenie už dávno nie je jedinou, ani tou najväčšou motiváciou. „Ľudí viac motivujú osobné než pracovné dôvody. Šťastní sa cítia byť vtedy, keď zapadnú do kolektívu, zžijú sa s firemnou kultúrou, smerovaním spoločnosti, jednoducho, keď sa môžu tešiť do práce,“ konštatuje riaditeľka Oddelenia ľudských zdrojov Poštovej banky Júlia Jurčíková.
Pracovná atmosféra je tak pre Slovákov veľmi dôležitá. Necelých 20 % opýtaných ju považuje za veľmi dobrú, ako vynikajúcu ju vníma 6 % opýtaných a viac ako polovica tvrdí, že pracuje iba v priemernej pracovnej klíme. Každý deviaty zamestnanec prežije minimálne osem hodín denne v prostredí, ktoré považuje vyslovene za zlé.
Ako ďalej vyplynulo z prieskumu, 15 % Slovákov by svojho terajšieho zamestnávateľa vrelo odporučilo aj svojim známym, štvrtina opýtaných by prípadné voľné miesto v súčasnej práci pravdepodobne dala do povedomia blízkemu človeku. Približne tretina ľudí by posunutie tejto pracovnej ponuky aspoň zvážila a rovnaké percento respondentov by svojho terajšieho chlebodarcu svojim známym pravdepodobne alebo určite neodporučila.
Veľká väčšina, a to až 83 % opýtaných, si myslí, že sa na úspechu firmy podieľa veľkou mierou. Väčšina ľudí trávi v práci veľa času. Viac ako pätina opýtaných pracuje minimálne 11 hodín denne, 8 až 9 hodín vo firme strávi tretina a menej ako 8 hodín sa v nej zdrží skoro štvrtina Slovákov. Keby si zamestnanci mohli sami určiť dĺžku pracovného času, každému desiatemu by na to stačilo maximálne 6 hodín denne, viac ako štvrtina Slovákov by práci venovala do 7 hodín, ale najpreferovanejšia je 8- až 9-hodinová pracovná doba, ktorá vyhovuje tretine opýtaných.
Prieskum bol zameraný aj na to, či by sa ľudia uchádzali opäť o miesto u súčasného zamestnávateľa. Urobila by tak skoro polovica opýtaných a viac ako štvrtina by sa o svoju súčasnú prácu neuchádzala.

Súvisiace články

Aktuálne správy