ChemChina má na dosah prevzatie koncernu Syngenta

Federálna komisia pre obchod transakciu za 43 mld. USD schválila pod podmienkou, že čínsky konglomerát ChemChina predá aktíva v oblasti výroby pesticídov.

PEKING 5. apríla (SITA, AP) – Regulačné úrady v USA v utorok predbežne schválili dohodu, v rámci ktorej má čínsky konglomerát ChemChina prevziať za 43 mld. USD. švajčiarsky agrochemický koncern Syngenta. Najväčšia zahraničná akvizícia uskutočnená doteraz čínskou firmou sa môže realizovať, pokiaľ ChemChina v záujme ochrany hospodárskej súťaže predá divíziu pesticídov, rozhodla Federálna komisia pre obchod. Transakciu už vlani odobrila Európska komisia.

Záujem o kúpu firmy Syngenta je súčasťou série globálnych akvizícií uskutočňovaných čínskymi firmami, ktoré majú záujem o technológie, obchodné značky a nové trhy, aby urýchlili svoj rozvoj. ChemChina od roku 2010 na akvizície vynaložila viac ako 60 mld. USD. Kúpila napríklad talianskeho výrobcu pneumatík Pirelli, nórsku chemickú firmu Elkem a nemeckú spoločnosť KraussMaffei, ktorá je výrobcom strojov na produkciu a spracovanie plastov a gumy.

Súvisiace články

Aktuálne správy