Ročný plat šéfa Volkswagenu po novom: Maximálne desať miliónov eur

, ČTK Foto: TASR/AP

Nemecký automobilový koncern Volkswagen chce obmedziť ročný plat svojho generálneho riaditeľa na maximálne desať miliónov eur. Agentúre Reuters to povedal zdroj oboznámený so situáciou.

Podľa zdroja by dozorná rada podniku mala o nových pravidlách pre odmeňovanie vedúcich pracovníkov rozhodovať na svojom februárovom zasadnutí. Volkswagen sa kvôli vysokým odmenám vedenia v čase emisného škandálu stal terčom ostrej kritiky zo strany verejnosti i politikov.
Niekdajší generálny riaditeľ VW Martin Winterkorn býval najlepšie plateným firemným šéfom v Nemecku. Za rok 2014 napríklad získal takmer 16 miliónov eur. Winterkorn v dôsledku emisnej aféry odstúpil z funkcie v roku 2015, ale aj tak od Volkswagenu za rok 2015 dostal 7,3 milióna eur, napísala agentúra Reuters.

Volkswagen predvlani v septembri priznal, že po celom svete do zhruba 11 miliónov naftových áut inštaloval softvér, ktorý umožňuje manipulovať s testami emisií. Aféra sa týka aj približne 1,2 milióna vozidiel Škoda Auto. Škandál viedol k prudkému poklesu ceny akcií Volkswagenu a náklady spojené s jeho urovnaním ťažko zasiahli hospodárske výsledky podniku..

Súvisiace články

Aktuálne správy