Greenspan očakáva oživenie na trhu práce, ale varuje pred vysokým deficitom ŠR

Washington 6. novembra (TASR) – Guvernér americkej centrálnej banky (Federálny rezervný systém, Fed) Alan Greenspan v dnešnom ekonomickom príhovore vyzdvihol súčasné priaznivé ekonomické perspektívy USA a oživenie na americkom trhu práce, varoval však pred dlhodobými hrozbami, ktoré vyplývajú z rastúceho rozpočtového deficitu.

Problém rozpočtového deficitu považuje A. Greenspan za veľmi závažný, pretože jeho nedostatočná kontrola môže spôsobiť, že obyvatelia v strednom veku začnú veľmi skoro odchádzať do dôchodku, čo môže mať značný destabilizačný efekt na perspektívy budúceho ekonomického rastu.

V rozhovoroch o spôsobe riešenia rozpočtového problému sa A. Greenspan pridáva na stranu amerického prezidenta Georgea W. Busha a republikánov, ktorí tvrdia, že pri upravovaní deficitu by sa malo skôr pristúpiť k znižovaniu vládnych výdavkov ako k zvyšovaniu daní.

K súčasnému stavu americkej ekonomiky guvernér Fed ďalej uviedol, že v poslednom období bolo zaznamenaných niekoľko pozitívnych faktov, ktoré poukazujú na silnejší ekonomický rast a hlavne vývoj pracovného trhu konečne začína vykazovať trvalejšie oživenie. Pozitívne znaky, ako je znižovanie stavu zásob oproti zvyšovaniu podnikateľskej aktivity, vytvorili podľa A. Greenspana priaznivé podmienky pre amerických spotrebiteľov.

Fed aj naďalej ponechá kľúčové úrokové sadzby na 45-ročnom minime na úrovni 1 %. A. Greenspan zopakoval, že banka sa v súčasnosti neponáhľa so zvyšovaním sadzieb, aj keď sa objavili prvé náznaky ekonomického rastu. Nízka miera inflácie dáva podľa neho momentálne väčší priestor pre udržiavanie sadzieb na nízkej úrovni. „Za týchto okolností musí byť monetárna politika trpezlivá,“ povedal A. Greenspan.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy