Všetko o hedžových fondoch: Prečo z nás stíhačky neurobia boháčov

, valuewalk;bloomberg Foto: SITA

Bohatí jedinci sypú svoje peniaze do hedžových fondov. Platia síce vysokú cenu, ale v tomto prípade nejde o žiadnu sofistikovanú investíciu, ktorá by mala priniesť výnimočnú návratnosť. Počas posledných desaťročí tečie do hedžových fondov veľa peňazí, ale návratnosť nie je nijak žiarivá.

Štvrťročná správa o správaní hedžových fondov zverejnená bankou Goldman Sachs tvrdí, že títo veľkí hráči významne znížili svoje expozície voči rastovým akciám. Vôbec prvýkrát za dobu, kedy Goldman Sachs monitoruje výkonnosť hedžových fondov, zaostali v tohtoročnom prvom kvartáli za indexom S&P 500, a to o 1 %.

Vedci aj novinári poukazujú na to, že hedžové fondy ako skupina už veľmi dlho negenerujú čistú návratnosť vyššiu, než akú ponúka celý trh. Odmenu ale dostávajú, nech ide trh hore či dole, takže by sme sa mali hlavne pýtať, prečo do nich stále tečie toľko peňazí od penzijných fondov aj ďalších investorov. A prečo vôbec očakávať, že nejaký hedžový fond bude schopný ponúknuť výnimočnú návratnosť?

Ľudia často zamieňajú výraz "hedžový fond" za "investori, ktorí majú mimoriadne schopnosti". Na konferencii Skybridge Alternatives Conference minulý rok zaznel názor, že "bežné fondy sú ako vrtuľové lietadlá, ale hedžové fondy sú stíhačky". A všetci sme samozrejme počuli o mimoriadnych hedžových fondoch a miliardároch, ktorí ich spravujú. Spomenúť môžeme Johna Paulsona, Kena Griffina či Cliffa Asnessa. Je tu ale nejaký fundamentálny argument pre to, aby sme väčšinu hedžových fondov považovali za "stíhačky"?

"Hedžový fond" je v prvom rade právnický výraz. Všetky druhy fondov sú nejakým spôsobom regulované. Je určené, aké aktíva môžu kupovať a akým klientom môžu ponúkať svoje služby. Hedžové fondy môžu tiež ponúkať služby len určitým investorom – bohatým jedincom, veľkým inštitúciám a tým, ktorých možno kvalifikovať ako sofistikovaných investorov. Tieto obmedzenia sú potom vyvážené tým, že hedžové fondy môžu investovať do viacerých druhov aktív a môžu používať finančnú páku podľa svojho uváženia. Teoreticky by tak toto nastavenie mohlo znamenať, že hedžové fondy budú dobrým nástrojom pre diverzifikáciu. Môžu totiž kupovať aktíva, ktoré nie sú pre iné inštitúcie dostupné. Okrem toho však nenájdeme mnoho dôvodov, ktoré by nás presvedčili, že hedžové fondy ako skupina predstavujú niečo výnimočné.

Hedžový fond si vlastne môže založiť každý. Všetko, čo na to potrebujete, je licencia. A môžete s tým začať aj bez toho, aby ste mali nejakú skúsenosť so správou peňazí. Hovorí sa tomu voľný vstup na trh. Ten podľa ekonomickej teórie zabezpečuje konkurenciu a zníženie priemerných ziskov v odvetví. Prečo by tomu teda u hedžových fondoch malo byť inak? Ani v prípade, že penzijné fondy či bohatí jedinci sypú peniaze do niečoho len preto, že sa to volá hedžový fond, nejde o žiadnu sofistikovanú investíciu, ktorá by mala priniesť výnimočnú návratnosť. Platia len vysokú cenu za trochu diverzifikácie. Niet potom divu, že počas posledných desaťročiach tečie do hedžových fondov veľa peňazí, ale návratnosť nie je nijak žiarivá. Konkurencia jednoducho odstránila schopnosť týchto fondov generovať zisky väčšie, než ponúka celý trh.

Kde získali hedžové fondy svoju dobrú reputáciu? Je možné, že na začiatku sa investori tejto rizikovej skupiny aktív stránili a na ich presvedčenie bola potrebná vysoká čistá návratnosť. Potom, čo sa rozšíril názor o "stíhačkách", mohli fondy zvýšiť poplatky a do odvetvia vstúpil rad nových hráčov. Nakoniec nimi generovaná čistá návratnosť skolabovala. To neznamená, že niektoré z nich nie sú schopné poskytnúť výnimočné výsledky. Problém tkvie v tom, že tieto hviezdy vaše peniaze nepotrebujú. Vo chvíli, kedy sa ukáže, ktoré to sú, majú už dosť kapitálu. Keby ho ešte zvýšili, poškodilo by to ich schopnosť generovať veľké zisky. Ste schopní vybrať fond, ktorý ešte nemá dosť kapitálu a zároveň má výnimočnú schopnosť investovať? Ak si myslíte, že nie, mali by ste zvážiť investíciu do indexu, ktorý kopíruje priemernú návratnosť hedžových fondov, ako je napríklad HFRX Global Hedge Fund Index. Získate tak onú diverzifikáciu bez toho, aby ste platili vysoké poplatky.

Súvisiace články

Aktuálne správy