Sľuby sa nenaplnili, investičné hviezdy z Goldman Sachs stratili lesk

, FT Foto: SITA

Traderi z Goldman Sachs sa tešili až mýtickému postaveniu. Boli schopní zarábať svojmu zamestnávateľovi aj sebe obrovské sumy. Všetko však ukončila posledná kríza a nová regulácia, ktorá bankám v podstate znemožňuje, aby sa na trhoch púšťali do špekulácií financovaných vlastným kapitálom. Mnohým obchodníkom ukázali dvere.

Logickým krokom pre nich bolo založenie vlastného hedžového fondu a pokračovanie v obchodovaní. Pri získavaní peňazí im pomohli legendy, ktorými boli ich predchádzajúce úspechy opradené, podarilo sa im tak získať miliardy dolárov kapitálu. Investori verili, že ich výsledky sa podarí zopakovať. Po niekoľkých rokoch je ale jasné, že plán nevychádza, informuje Financial Times.

Minulý týždeň uzavrela jeden zo svojich hedžových fondov skupina KKR. Ide o private equity spoločnosť, ktorá v roku 2010 prijala bývalého riaditeľa z Goldman Sachs Boba Howarda a jeho tím. Ide o jeden príklad neúspechu ľudí z banky a investori sa pýtajú, ako je možné, že s vlastným hedžovým fondom už nie sú bývalé hviezdy schopné zarábať veľké peniaze.

Jedným z dôvodov môže byť to, že investovanie je niečo iné ako proprietary trading. "Ak ste obchodníkom, máte len jedného pána a tým je váš šéf. Ak máte ale na starosti hedžový fond, investori budú sledovať každý váš krok," hovorí Troy Gayeski zo Skybridge Capital. Keď sa k tomu pridá regulácia a nutnosť získavať kapitál od investorov, ide o ťažkú úlohu. Uzavretie fondu v KKR je tak jedným z mnohých prípadov neúspešných hviezd z Goldman Sachs.

Bývalí obchodníci môžu mať tiež v hedžových fondoch nevýhodu plynúcu z horšieho prístupu k informáciám. V bankách fungujú takzvané čínske múry, ktoré majú zabrániť tomu, aby obchodníci získali neverejné informácie. Pomôcť im ale môžu aj všeobecnejšie údaje týkajúce sa napríklad obchodov, ktoré môžu indikovať smer trhov. Traderi mohli tiež využívať veľkú finančnú páku. Vďaka dlhu tak boli schopní premeniť malé zisky na veľké. Keď sa potom obchodník osamostatní, nie je už schopný takto zisky násobiť.

Ale nie všetky bývalé hviezdy z tradingu čelia neúspechu. Medzi tými úspešnými však nájdeme väčšinou tých, ktorí z banky odišli pred finančnou krízou. Pred ňou totiž boli investori ochotnejší zveriť peniaze novému fondu. V 90. rokoch bola menej intenzívna konkurencia, bolo jednoduchšie získať kapitál a tiež jednoduchšie nájsť zaujímavé investície. Troy Gayeski tvrdí, že trhy bývali oveľa menej efektívne a "teraz už nie je ani zďaleka k dispozícii toľko atraktívnych stávok ako vtedy".

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy