Bločková lotéria zabrala, Fico je pripravený znižovať dane

, MF Dnes Foto:SITA;TASR

Vláde Roberta Fica sa darí zamedziť daňovým únikom. A to zrejme aj vďaka zavedeniu bločkovej lotérie, ktorá je u Slovákov mimoriadne populárna. Vláda preto vyhlásila, že sa chystá znížiť dane, čo jej môže výrazne pomôcť v nadchádzajúcich regionálnych voľbách. Informuje MF Dnes.

Mnohí sa tomu smiali, niektorí krútili nechápavo hlavou, ale zdá sa, že to skutočne zafungovalo. Daňová lotéria, ktorá sprísnila kontrolu registračných pokladníc, ale aj ďalšie kroky vlády Roberta Fica proti daňovým únikom, zdá sa priniesli svoje ovocie.

Finančné úrady vybrali za september a október na daniach o 210 miliónov eur viac, ako plánovalo ministerstvo financií. To je skoro o pätinu viac, ako sa predpokladalo. Vzhľadom k tomu, že hospodársky rast, síce nie závratne, ale zrýchľuje, môže vláda uvažovať o kroku, ktorý by od ľavicového kabinetu asi málokto čakal.

Znižovanie daní by predovšetkým malo platiť pre daň z pridanej hodnoty, ktorá mnohým Slovákom z nižších príjmových skupín sťažuje život aj pri nákupe toho najnutnejšieho tovaru. "Ak sa naplní  zákon, že deficit bude nižší ako tri percentá, daň z pridanej hodnoty pôjde dole na devätnásť percent," citovala premiéra Fica Pravda.

Ľavicová vláda by tým zrušila zvýšenie dane zavedenej pravicovým kabinetom premiérky Ivety Radičovej, ktorej vláda k zvýšeniu najľahšie vyberateľnej dane pristúpila v čase finančnej krízy. Zákon obsahoval dodatok, že ide len o dočasné opatrenie. Ak sa rozdiel medzi výdavkami a príjmami štátu dostane pod tri percentá hrubého domáceho produktu, daň z pridanej hodnoty sa vráti na predchádzajúcu úroveň, uvádza sa v zákone prijatom v roku 2010.

Uľaviť chce Ficov kabinet nielen občanom, ale aj podnikateľom, ktorým daň z príjmu z 22 na 23 percent zvýšila už súčasná vláda. "Ak sa nám bude dariť v boji s daňovými únikmi podobne ako v oblasti rastu, teda ak sa zlepší ekonomická situácia v krajine, tak sa nebránime predstave, že by daň z príjmu mohla ísť zase dole," vyhlásil pred novinármi Fico.

Lepší výber daní, predovšetkým dane z pridanej hodnoty, ktorý slovenská vláda zaznamenala v ostatných dvoch mesiacoch, je podľa premiéra "výsledkom boja proti daňovým únikom". Podľa daňových odborníkov oslovených denníkom Sme mohla k lepšiemu výberu daní pomôcť aj bločková lotéria, ktorá pomohla objaviť aj nekalé praktiky obchodníkov. Na tomto základe bola napríklad zatvorená predajňa nemeckej siete KiK s textilom a domácimi potrebami, kde mali registračnú pokladňu falšujúcu príjmy.  "Obchodníci sa mohli zľaknúť a začali fungovať v režime, v ktorom by mali fungovať normálne. Otázka je, či to nie je len dočasné," uviedol daňový poradca Roman Konrád. Objem daňových únikov sa na slovenský odhaduje len pri dani z pridanej hodnoty ročne na 2,8 miliardy eur.

Ficov prísľub znižovania daní môže súvisieť s regionálnymi voľbami, v nich bojuje Ficov Smer o udržanie vlády vo väčšine krajov, a hlavne o získanie postu župana v Bratislavskom kraji, poslednej bašty pravice v krajine.

Súvisiace články

Aktuálne správy