Neočakávaný krok: Vypnú kaviarne bezplatnú wifi sieť?

, lad Foto:TASR;SITA

Vďaka celosvetovému trend práce na diaľku si čoraz viac ľudí vyberá za svoju kanceláriu nízke sedenie v obľúbenej kaviarni. Najmä ak ide o priestranné, moderne zariadené priestory veľkých reťazcov. Majitelia kaviarní si myslia, že to má negatívny vplyv na ich podnikanie a snažia sa pripojenie na internet obmedziť, aby tak zabránili nevítaným hosťom vysedávať pri jednej káve celý deň.

Väčšina kaviarní, nielen v USA, predovšetkým však reťazec Starbucks, ponúka návštevníkom voľný a neobmedzený prístup k internetu. To zneužíva narastajúci počet pracovníkov na voľnej nohe, ktorí sa pri stole utáboria so svojim notebookom aj na niekoľko hodín. Majitelia kaviarní sú presvedčení, že niekoľkohodinové popíjanie jedinej šálky kávy vážne kazí ich možnosti príjmu. Preto sa rozhodli obmedziť tieto doplnkové služby.

V denverskej kaviarni Wooden Spoon napríklad nielen že už neposkytujú wi-fi, ale dokonca zakázali používanie notebookov a tabletov, informuje Denver Post. Väčšina kaviarni samozrejme zvolila oveľa menej radikálne obmedzenia. V Panera Bread obmedzili v špičke, teda medzi 11:30 a 13:30 , limit na používanie internetu na 30 minút. V niektorých Starbucksoch v New Yorku našli iné riešenie: namiesto zamietnutia wi-fi zablokovali pre hostí používanie elektrických zásuviek.

Majiteľom dáva za pravdu skúsenosť Jumping Bean Cafe. Po tom, čo cez týždeň obmedzili internet počas špičky a cez víkend službu vôbec neponúkli, im narástli príjmy o 30 %. Otázka je, či by sa k podobnému kroky odhodlali aj u nás, kde sa kaviarne s podobným problémom stretávajú predovšetkým  v nákupných centrách. Obmedziť prístup k internetu by ťažko realizovali aj „záhradné“ sedenia na ulici v blízkosti mestských hotspotov. Ale riešenia sa samozrejme nájdu vždy.

Súvisiace články

Aktuálne správy