Nostalgia v Indii končí, telegram prevalcovali mobily

, e15;lad Foto:SITA

Po 163 rokoch sa India rozhodla zrušiť posielanie telegramov. Dnes štátna telekomunikačná spoločnosť odošle posledný telegram. India bola poslednou krajinou sveta, ktorá používala telegrafné služby vo veľkom rozsahu. Na Slovensku prestala platiť služba posielania telegramu už v januári 2007.

Viac ako 900 miliónov Indov teraz vlastní mobilný telefón a 120 miliónov ľudí v krajine používa internet, pričom sa očakáva, že tieto čísla budú v najbližších rokoch prudko stúpať. Textové správy a e-maily prenikajú v súčasnej dobe už aj do najchudobnejších oblastí indického vidieka.

Indické úrady uvádzajú, že telegrafné služby, ktoré prevádzkuje štátny telekomunikačný gigant BSNL, sú stratové, pričom straty presiahli dve miliardy libier. Vláda preto vyhlásila, že už nie je ďalej ochotná znášať náklady na službu, ktorú označuje za obyčajnú nostalgiu.

"V súčasnej dobe Indovia pošlú len asi 5000 telegramov denne," povedal nemenovaný predstaviteľ BSNL. "Pred príchodom faxu ich boli každý deň státisíce," dodal.

Skutočnosť, že telegram prežil v Indii tak dlho, je dôkazom, ako hlboko bola táto služba zakorenená v indickej spoločnosti. Dôvodom bola tiež technologická zaostalosť telefónnej káblovej siete, ktorá bola modernizovaná až v 80. a 90. rokoch minulého storočia.

V dobe najväčšej slávy telegramov pred 30 rokmi mala India 45 tisíc telegrafných staníc, z ktorých zostalo len 75.

Na Slovensku prestala platiť služba posielania telegramu v januári 2007. Službu zabezpečovala pre Slovak Telekom do roku 2006 Slovenská pošta, resp. jej pobočky. Na Slovensku sa od roku 2004 posielalo menej ako 100 tisíc telegramov ročne a počet podaných telegramov klesol od roku 2000 do roku 2005 o 83,3 percenta.

Napriek tomu, že mobilná komunikácia sa z roka na rok zlacňovala, posielanie telegramov naopak zdražovalo. Na Slovensku stálo v roku 2003 jedno slovo 3,90 Sk. Podanie telegramu telefonicky stálo až 35 Sk. V roku 2004 stúpla na Slovensku cena telegramu aj  kvôli zmene spôsobu počítania slov v telegrame. Dovtedy sa sadzobným slovom chápalo každé slovo do desať znakov. Zákazníci si mohli vybrať z 21 druhov ozdobných telegramových plakiet, jedna stála 30 korún.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy