Brusel podozrieva telekom spoločnosti zo zneužívania postavenia trhu

, ČTK;lad foto:SITA

Európska komisia v utorok uskutočnila razie v niekoľkých telekomunikačných spoločnostiach v rôznych členských krajinách Európskej únie. Podozrieva ich zo zneužívania dominantnej pozície na trhu. Komisia to oznámila dnes. Mená podnikov však zatiaľ nezverejnila.

Podľa agentúry Reuters sa vyšetrovanie týka okrem iného firiem Orange, Deutsche Telekom aj Telefónica, ktoré pôsobia tiež na Slovensku.

Vyšetrovanie podľa komisie zahŕňa firmy, ktoré poskytujú pripojenie k internetu. "Komisia má obavy, že tieto firmy porušujú protimonopolné pravidlá EÚ, ktoré zakazujú zneužívanie dominantnej pozície na trhu," uviedla komisia. Upozornila, že inšpekcie sú prvým krokom vo vyšetrovaní a nijako nevypovedajú o tom, či sa podniky skutočne previnili. Termín pre dokončenie vyšetrovania nebol stanovený, píše agentúra DPA.

Francúzsky telekomunikačný operátor Orange uviedol, že jeho kancelárie navštívili vyšetrovatelia komisie. Dodal, že pri vyšetrovaní spolupracuje. "Orange je teraz cieľom vyšetrovania Európskej komisie," povedal hovorca podniku. "Pracovníci komisie navštívili niekoľko našich pracovísk. Inšpekcia v našich kanceláriách by mohla trvať niekoľko dní," dodal.

Vyšetrovanie potvrdila aj nemecká spoločnosť Deutsche Telekom. Deutsche Telekom je majoritným akcionárom slovenského multimediálneho operátora Slovak Telekom. Podľa zdroja agentúry Reuters oboznámeného so situáciou je vyšetrovaná tiež španielska Telefónica. Tá je najväčším poskytovateľom telekomunikačných služieb v Európe.

Ak EK dôjde k záveru, že niektorá firma porušuje pravidlá hospodárskej súťaže, môže ju potrestať pokutou až do desiatich percent jej ročných tržieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy