Lacné tablety nahrádzajú osobné počítače, ich celosvetový predaj klesá

V regióne Európy, Blízkeho východu a Afriky (EMEA) sa predaje znížili dokonca až o 16,8 percenta.

Predaj osobných počítačov klesal aj v druhom kvartáli roka. Podľa analytickej spoločnosti Gartner sa celosvetové predaje počítačov prepadli až o 10,9 percenta na 76 mil. kusov. Bez prestávky tak medziročne klesajú už piaty kvartál po sebe, čo sa udialo po prvý raz v histórii. Ešte horší vývoj je pritom v regióne Európy, Blízkeho východu a Afriky (EMEA), kde sa predaje znížili dokonca až o 16,8 percenta.

 

"Lacné tablety začínajú vo vyspelých a rozvinutých trhoch pomaly nahrádzať osobné počítače," uviedol analytik spoločnosti Gartner Mikako Kitagawa. "Na rozvíjajúcich sa trhoch sa lacnejšie tablety stali pre množstvo ľudí primárnym zariadením. Spôsobuje to aj kolaps trhu s netbookmi," dodal Kitagawa.

Trhovou jednotkou bolo s 16,7-percentným podielom v druhom kvartáli čínske Lenovo, ktoré len veľmi tesne nasledovala spoločnosť HP. Tá bola zároveň trhovým lídrom v Spojených štátoch amerických, regiónoch EMEA a Latinskej Ameriky. Tretí skončil Dell s podielom 11,8 percenta. Štvrtý Acer si ukrojil 8,3 percenta trhu a piaty Asus zaznamenal šesťpercentný trhový podiel.

Tento vývoj potvrdila aj výskumná firma IDC, podľa ktorej sa trh s počítačmi prepadol v druhom kvartáli o vyše 11 %. V druhom štvrťroku sa podľa IDC na svetový trh dodalo 75,6 mil. osobných počítačov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to bolo o 11,4 % menej, uviedla firma IDC. Oslabujúca prosperita trhu s osobnými počítačmi však podnietila niektoré firmy, ako je napríklad Lenovo, aby svoju výrobu diverzifikovali a produkovali aj smartfóny, tablety a iné mobilné komunikačné zariadenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy