Briti nám závidia mobilné platby, spolu s Poľskom sme lídri na trhu

, v3.co.uk Foto:TASR

Bývalá socialistická krajina sa stala útočiskom pre mobilné platby. Verte tomu alebo nie, Slovensko je v súčasnosti v Európe jednotkou na trhu mobilných platieb, aspoň podľa spoločnosti Visa.

Ak patríte k skeptikom ohľadne tohto tvrdenia, spoločnosť Visa ponúka ako argument vcelku solídne údaje, podľa ktorých je na Slovensku za mesiac jeden milión bezkontaktných platieb. Ide o jednu z mála krajín, kde viac ako polovica platobných kariet Visa, presnejšie až 60 percent, je bezkontaktných. Ešte krajší údaj je, že 36 percent všetkých obchodníkov prijíma bezkontaktné platby. Každá desiata platba kartou je na Slovensku bezkontaktná. Svedčí o tom i prechádzka centrom Bratislavy. Zaplatiť „bezkontaktne“ dokážete od malej kaviarne až po rozsiahlejšiu piváreň.

Slovensko je ale z globálneho hľadiska veľmi malý trh, podľa údajov Visa je vo svete vydaných 59 miliónov bezkontaktných kariet. Visa tvrdí, že do roku 2020 bude viac ako polovica všetkých platieb mobilná.

A prečo je Slovensko v používaní mobilných platieb tak úspešné? Ani inde vo svete sa nemôžu sťažovať na nedostatok záujmu zákazníkov, ide skôr o nedostatok telefónov kompatibilných s normami Visa čo sa týka platobných certifikátov. Kľúčový hráči, ako napríklad Apple stále odmieta pridať túto funkcionalitu do svojich populárnych iPhonov.

"Z pohľadu spotrebiteľa je množstvo platobných možností mätúce, ale to platí pre všetky nové  technológie. Pozrite sa na MP3 prehrávač, niekto vytvorí víťazný návrh, ako je iPod a nakoniec v segmente bude len jeden alebo dvaja víťazi," povedal generálny riaditeľ Visa Europe Peter Ayliffe.

Súvisiace články

Aktuálne správy