Citlivé údaje na termináloch Bloomberg: Zarobiť na nich mohol kadekto

, ČTK;lad foto:TASR;SITA

Spravodajská agentúra Bloomberg, so zameraním na ekonomiku a financie, od 90. rokov minulého storočia poskytovala novinárom prístup k údajom, vďaka ktorým mohli sledovať aktivitu širokého portfólia podnikateľov. Bloomberg už oznámil, že zvláštny prístup zablokoval.

Terminály Bloombergu má takmer každá banka a finančná firma na Wall Street, nájdeme ich aj vo vládnych úradoch. Správa o prístupe novinárov k informáciám o aktivite na termináloch medzi nimi vyvolala obavy o bezpečnosť citlivých údajov.

Vedenie veľkých bánk ako Goldman Sachs alebo JP Morgan upozornili, že pokiaľ sa údaje určené pre novinárov dostali k obchodníkom, mohli by na nich ľahko zarobiť. Podozrenie Goldman Sachs vyvolala reportérka Bloombergu, ktorá sa v banke informovala, či od nej neodišiel jeden zo zamestnancov, a poukazovala pri tom na fakt že sa už niekoľko týždňov neprihlásil na svoj terminál. Tieto terminály slúžia nielen na dodávanie správ a finančných dát, ale aj na obchodovanie na trhoch.

Novinári Bloomberg News mohli prostredníctvom terminálov zisťovať, kedy sa prihlásil ktorýkoľvek z 315 tisíc platiacich zákazníkov agentúry, pričom medzi nimi je väčšina obchodníkov s akciami a dlhopismi. Videli tiež typy „funkcií“, ku ktorým bol práve zákazník pripojený, či práve sledoval správy, alebo zbieral údaje pre obchodovanie. Generálny riaditeľ Bloombergu Daniel Doctoroff ale ubezpečil, že novinári nemali prístup do systému pre obchodovanie, ani do ďalších finančných systémov, a ani k odkazom, ktoré si klienti cez terminály posielajú.

Novinári mohli monitorovaním aktivít obchodníkov neférovo získavať cenné indície pre reálne obchodovanie na finančných trhoch. Investičné banky ale majú strach hlavne z toho, že údaje považované za citlivé, by sa mohli dostať na verejnosť. Podľa zdrojov agentúry Reuters sú rovnako nervózni aj z toho, že pracovníci marketingu, predaja a klientskej podpory Bloombergu majú k informáciám o aktivite na termináloch ešte širší prístup než novinári a agentúra to bežne využíva. Obavy z toho, kto všetko má prístup k takýmto údajom sú preto opodstatnené.

Podľa zdroja agentúry AP blízkeho banke JPMorgan Chase & Co údajne celý rad novinárov agentúry, ktorá je od začiatku známa svojimi agresívnymi metódami získavania informácií, využívala v poslednom čase údaje zo sledovania klientov k exkluzívnym správam. Jeden zamestnanec napríklad poznal v akých časoch sa prihlasujú jednotliví obchodníci a denne volal do banky s otázkou o ich možnom prepustení. JPMorgan sa na takéto praktiky sťažovala, k manažérom Bloombergu sa ale nespokojné hlasy údajne nedostali.

„Naši reportéri nemali mať prístup k žiadnym údajom považovaným za súkromné a je mi ľúto, že ich mali. Táto chyba je neospravedlniteľná,“ povedal šéfredaktor Bloomberg News Matthew Winkler. Podľa neho táto prax pretrvala zo začiatkov agentúry, kedy novinári využívali terminál k marketingovým prieskumom, aby zistili aký typ správ užívatelia preferujú.

Možnými dopadmi praktík Bloombergu na ochranu údajov sa po americkej centrálnej banke (Fed) a ministerstvu financií USA začali zaoberať aj v Európskej centrálnej banke (ECB). Hovorca ECB dnes povedal, že banka „berie ochranu dát veľmi vážne“ a „jej experti sú s Bloombergom v úzkom kontakte“. Problém začalo sledovať i americké ministerstvo financií.

Bloomberg zamestnáva vyše 2400 novinárov a väčšinu príjmov získava z prenájmu terminálov finančnej sfére. Prenájom každého prístroja stojí okolo 20 tisíc dolárov ročne. Agentúru založil terajší newyorský starosta Michael Bloomberg, ktorý sa po zvolení do funkcie riadiadenia vzdal.

Súvisiace články

Aktuálne správy