Independent: Budúcnosť západnej Európy je v Bukurešti

Všetky ekonomické predpovede treba brať s rezervou, píše dnes britský denník Independent, no nasledujúce sú naozaj ohromujúce - Bukurešť by mala v priebehu najbližších 10 rokov zaznamenať hospodársky rast 7,7 %, Budapešť 5,6 % a Praha so Sofiou 4,5 %

Londýn 29. júla (TASR) – Všetky ekonomické predpovede treba brať s rezervou, píše dnes britský denník Independent, no nasledujúce sú naozaj ohromujúce – Bukurešť by mala v priebehu najbližších 10 rokov zaznamenať hospodársky rast 7,7 %, Budapešť 5,6 % a Praha so Sofiou 4,5 %.

Pre porovnanie denník uvádza, že najrýchlejšie sa rozvíjajúce mesto Západu – Londýn – zaznamená nárast len o niečo vyše 3 %. Ak sú tieto predpovede aspoň v základoch správne, presunutie ťažiska rastu v Európe zmení aj pomer síl, nazdáva sa Independent.

V tomto ohľade je preto východné Nemecko veľmi zlým modelom. Východní Nemci doplatili na to, že museli plne prebrať západonemecký ekonomický manažment. Rýchlo sa nechali omámiť pozlátkou západnej trhovej ekonomiky, no sami nedokázali vybudovať trvale udržateľný rast, ako sa to postupne podarilo ostatným bývalým socialistickým ekonomikám v regióne, tvrdí denník.

Pri konvenčnom meraní hrubého domáceho produktu na obyvateľa sú krajiny východnej Európy na chvoste, takže ich rapídny rast je vlastne len výsledkom dobiehania bohatšieho Západu. HDP na jedného obyvateľa Českej republiky predstavuje len asi pätinu britského.

Je tu však aj jeden vážny problém – kandidátske krajiny majú veľmi nízku mieru pôrodnosti. Otázkou je teda, či rýchly ekonomický rast a s ním spojený nárast životnej úrovne zmenia súčasný východoeurópsky postoj k rodičovstvu. Nemožno sa čudovať, ak ľudia nechcú privádzať deti v sklerotickej starej Európe plnej obmedzení, byrokracie a zdaňovania. Rovnako bolo možné pochopiť odpor ľudí z komunistického bloku, s malými bytmi, nefungujúcimi spotrebičmi a trojročným poradovníkom na trabant. Ekonomický rast je však vo všeobecnosti spojený s populačným nárastom, hoci o priamej súvislosti by sa mohli viesť diskusie. Ak majú byť teda spomínané ekonomické predpovede čo len trochu správne, postoj k rodičovstvu vo východnej Európe by sa mal radikálne zmeniť, uzatvára Independent.

Súvisiace články

Aktuálne správy