Madrid odmieta úvahy, že požiada EFSF o nákup dlhopisov

Madrid 26. júla (TASR) – Španielsko neplánuje v súčasnosti požiadať Európsku úniu (EÚ) o pomoc na zníženie vysokých nákladov na obsluhu dlhu. Uviedli to dva zdroje zo španielskej vlády. To sa týka aj špekulácií o možnej žiadosti, aby Európsky fond finančnej stability (EFSF) pomohol krajine prostredníctvom nákupu dlhopisov.
Náklady na financovanie Španielska vzrástli tento týždeň na najvyššiu úroveň od zavedenia eura a aj výnosy z talianskych dlhopisov dosiahli hodnoty, ktoré krajina nezaznamenala už niekoľko mesiacov. Výnos z 10-ročných španielskych dlhopisov dnes dosiahol 7,4 %, čo je síce zlepšenie oproti úrovni 7,7 % v predchádzajúcich dňoch, no stále vysoko nad kritickou 7-% hranicou.
Napriek tomu zdroje zo španielskej vlády odmietli úvahy v nemeckej a talianskej tlači, že Madrid sa pripravuje požiadať stabilizačný fond EFSF o pomoc prostredníctvom nákupu dlhopisov. "Neplánujeme požiadať ani o záchranný balík pre ekonomiku ako celok, ani o program nákupu dlhopisov zo strany EFSF," uviedli zdroje.
Napriek tomu, že možno ešte v týchto dňoch nedôjde k dramatickým rozhodnutiam, podľa analytikov je možné, že eurozóna prijme ďalšie kroky v priebehu nasledujúcich mesiacov.
Rakúsky člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Ewald Nowotny napríklad v stredu (25. 7.) uviedol, že podľa neho existujú dôvody na udelenie bankovej licencie Európskemu mechanizmu pre stabilitu (EMS). Fond by tak mohol začať čerpať od ECB výhodné úvery. V reakcii na jeho vyhlásenie zaznamenali úroky zo španielskych a talianskych dlhopisov mierny pokles.

Súvisiace články

Aktuálne správy