VšZP bude s malými nemocnicami ďalej rokovať

Najväčšia zdravotná poisťovňa na trhu však upozorňuje, že problematiku ďalšieho financovania nemocníc nemožno zúžiť len na otázku navýšenia platieb zo strany zdravotných poisťovní, nevyhnutné je údajne aj to, aby samotné nemocnice zefektívnili svoju činnosť.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) pokračuje v rokovaniach s Asociáciou nemocníc Slovenska (ANS). Najväčšia poisťovňa na trhu podľa svojej hovorkyne Petra Balážovej v súčasnosti analyzuje možnosti, ako v súlade so schváleným rozpočtom a disponibilnými zdrojmi prerozdelí finančné zdroje v roku 2012. „Prvým krokom bola dohoda VšZP s ANS, na základe ktorej poisťovňa navrhla zvýšiť platby pre všeobecné nemocnice s účinnosťou od 1. decembra 2011, čo čiastočne pomôže riešiť aj platy lekárov,“ uviedla Balážová. Malé nemocnice aktuálne rokujú s poisťovňou Dôvera, k situácii sa vyjadria v piatok poobede.

VšZP však zároveň upozorňuje, že problematiku ďalšieho financovania nemocníc nemožno zúžiť len na otázku navýšenia platieb zo strany zdravotných poisťovní. „Je nevyhnutné, aby aj samotné nemocnice zefektívnili svoju činnosť,“ skonštatovala hovorkyňa. Poukázala pritom na možné úspory v oblasti predpisovania liekov a zníženie nákladov na laboratórne vyšetrenia, ale aj efektívnejší nákup a spotrebu špeciálneho zdravotníckeho materiálu, či centrálne obstarávanie a efektívne nákupy zo strany zdravotníckych zariadení. „Priestorom na získanie finančných zdrojov pre nemocnice je aj optimalizácia siete a zefektívnenie poskytovania zdravotnej starostlivosti,“ uzavrela Balážová.

Malé nemocnice dlhodobo upozorňujú na ich nedostatočné financovanie. Tvrdia, že ak nedostanú viac zdrojov, spôsobí to zhoršenie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, ďalšiu nespokojnosť zdravotníckych pracovníkov a v konečnom dôsledku kolaps týchto nemocníc. Situáciu podľa nich zhoršuje aj plánovaný rast platov sestier a lekárov. Zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier je aktuálne v druhom čítaní, platiť by mal od apríla. Zákon o odmeňovaní lekárov už podpísal prezident, platiť začne od začiatku roku 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy