Nemecký export by mal presiahnuť hranicu 1 bil. eur

Združenie nemeckého veľkoobchodu, zahraničného obchodu a služieb (BGA) prognózuje, že export krajiny v tomto roku vzrastie o 9 % na 1,046 bil. eur.

Združenie nemeckého veľkoobchodu, zahraničného obchodu a služieb (BGA) predpokladá, že vývoz a dovoz krajiny v tomto roku prekonajú predkrízovú úroveň, ale exportéri budú z dlhodobého hľadiska čeliť výrazne silnejšiemu euru. BGA prognózuje, že export Nemecka v priebehu tohto roka vzrastie až o 9 % na úroveň 1,046 bil. eur a import sa zväčší o 12 % na 903 mld. eur. Podiel Nemecka na svetovom obchode by sa mal zväčšiť na 9,5 % z minuloročnej úrovne zhruba 9 %, uviedlo združenie. Obchodný prebytok krajiny by však mohol byť menší v porovnaní s vlaňajším prebytkom, ktorý bol na úrovni 143 mld. eur.

„Túto prognózu však môžu výrazne ovplyvniť rizikové faktory,“ uviedlo BGA vo vyhlásení a konštatovalo, že líbyjská kríza ohrozuje dodávky energií a mohla by destabilizovať celý región krajín ťažiacich ropu. Brzdou zahraničného obchodu Nemecka podľa združenia môže byť aj dlhová kríza v niektorých členských krajinách eurozóny. Šéf BGA Anton Börner zároveň v stredu na tlačovej konferencii uviedol, že z dlhodobého hľadiska očakáva podstatné posilnenie eura. Spoločná európska mena pritom začiatkom tohto týždňa vzrástla na štvormesačné maximum 1,4036 USD/EUR v súvislosti s očakávaniami, že Európska centrálna banka už v apríli zvýši svoje úrokové sadzby.

Súvisiace články

Aktuálne správy