Inflácia v Estónsku vo februári vzrástla

Centrálna banka krajiny však vyhlásila, že terajšie vysoké ceny ropy a potravín by nemali byť ospravedlnením pre rast miezd. Uviedla, že platy zamestnancov by mali závisieť hlavne od produktivity.

Spotrebiteľské ceny v Estónsku vo februári rástli rýchlejšie, ako sa očakávalo, keďže zdraželi potraviny a energie. Medziročná inflácia bola minulý mesiac na úrovni 5,7 % a oproti januáru sa ceny zvýšili o 0,6 %. Informoval o tom v pondelok estónsky štatistický úrad. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že februárová medziročná inflácia bude 5,2 % a medzimesačná na úrovni 0,2 %. Štatistický úrad uviedol, že potraviny a nealkoholické nápoje boli vo februári o 13,2 % drahšie ako v rovnakom mesiaci minulého roka, energie medziročne zdraželi o 6,2 % a motorové palivá o 13,1 %.

Estónsko sa v januári stalo členom eurozóny a Európska centrálna banka ho žiada, aby sa usilovalo o cenovú stabilitu. Estónska centrálna banka vyzvala na zdržanlivosť v oblasti zvyšovania miezd. „Je dôležité, aby sa terajší rast cien ropy a potravín nestal ospravedlnením pre zvyšovanie miezd. Platy zamestnancov by mali závisieť hlavne od produktivity,“ uviedla centrálna banka krajiny. Dodala, že medziročná jadrová inflácia, ktorá napríklad vylučuje premenlivé ceny energií, sa v posledných mesiacoch zvýšila, ale stále bola iba na úrovni 0,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy