Trichet signalizoval zvýšenie úrokových sadzieb, euro posilnilo

Frankfurt nad Mohanom 3. marca (TASR) – Inflačné tlaky v eurozóne sa počas uplynulého mesiaca zvýšili. Európska centrálna banka (ECB) musí byť veľmi ostražitá, aby zabránila uskutočneniu inflačných rizík, uviedol dnes jej prezident Jean-Claude Trichet po zasadnutí Rady guvernérov, ktorá ponechala úrokové sadzby nezmenené.
ECB dnes podľa očakávania trhov ponechala svoj kľúčový úrok na rekordnom minime 1 %, aj napriek obavám zo zrýchľovania tempa rastu spotrebiteľských cien. Vo februári sa medziročná miera inflácie zvýšila na 2,4 %. Rada guvernérov nezmenila ani depozitnú sadzbu, ktorá zostáva na 0,25 %, ani jednodňovú refinančnú sadzbu, ktorá je stále na úrovni 1,75 %. Kľúčový úrok v eurozóne sa nachádza na rekordnom minime 1 % od mája 2009.
Menová politika ECB zostáva podľa Tricheta akomodatívna, to znamená, že bude aj naďalej stimulovať ekonomiku. Vzhľadom na zvyšovanie cenových tlakov sú však všetci členovia Rady guvernérov pripravení "rozhodne a včas zasiahnuť". Trichet na tlačovej konferencii dokonca pripustil, že v apríli môže prísť k zvýšeniu úrokových sadzieb. Upozornil však na to, že Rada guvernérov bude rozhodovať na základe aktuálnych údajov a sprísnenie menovej politiky nie je isté.
Trichetove slová podporili euro, ktorého kurz vzrástol nad 1,39 USD/EUR.
ECB zvykla používať frázu o potrebe "veľkej ostražitosti" (strong vigilance), ktorú Trichet vyslovil aj dnes, počas cyklu sprísňovania menovej politiky v rokoch 2005 až 2007 ako signál, že o mesiac zvýši úrokové sadzby. Existovali však aj výnimky z tohto pravidla.

Súvisiace články

Aktuálne správy