Najväčším úspechom komory bolo vyrokovanie pomoci pre mliečnych farmárov

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) považuje v tomto roku za najväčší úspech bezpochyby vyrokovanie štátnej pomoci pre mliečnych farmárov. Uviedol to pre TASR predseda SPPK Milan Semančík.
Podľa neho je nespochybniteľné, že bez tejto finančnej injekcie by sektor prvovýroby mlieka skolaboval. „Odchod z produkcie surového kravského mlieka by nepostihol len malých farmárov, ale aj veľké firmy, ktoré rovnako nepriaznivo pociťovali cenové výkyvy nákupných cien za posledné mesiace,“ zdôraznil.
„Musím však povedať, že aj napriek finančnej pomoci mliečna kríza ešte nie je zažehnaná. V roku 2017 preto musíme naďalej pracovať na systémových opatreniach, ktoré stabilizujú mliečny sektor,“ upozornil.
Otázkou však podľa Semančíka je, do akej miery sa na nich vie finančne podieľať štát. „Potrebujeme zvyšovať predaj čerstvých slovenských mliečnych výrobkov. Potrebujeme presvedčiť spotrebiteľa, aby po nich siahal a uprednostňoval ich pred výrobkami zo zahraničia. A to sa, samozrejme, netýka len mliečnych výrobkov,“ dodal predseda SPPK.

Súvisiace články

Aktuálne správy