Fed očakáva, že zvýši úrokové sadzby, ale dnes ešte nepovie to, čo chce trh počuť

, CNBC Foto: SITA;TASR/AP

Trhy chcú počuť, či Trumpova ekonomika donúti Fed do rýchlejšieho tempa rastu úrokových sadzieb. Ale aká je šanca, že Fed vyšle jasný signál už dnes? Analytici očakávajú, že centrálna banka zvýši úrokové sadzby druhýkrát za 10 rokov.

Pozorovatelia sú presvedčení, že Fed pravdepodobne svoju rétoriku nezmení a bude sa držať doterajšieho príbehu aj na budúci rok. Pritom je tu náznak k zlepšeniu ekonomickej situácie, založenej na najnovších údajoch o nízkej miere nezamestnanosti, v novembri dosiahla  4,6 percenta. Trhy očakávajú, že Fed zvýši cieľovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu, čo by znamenalo prvé zvýšenie sadzieb v roku.

Fed ravdepodobne nebude poukazovať na plány čerstvo zvoleného prezidenta Donalda Trumpa, ohľadom zníženia daní alebo navýšenia fiškálnych výdavkov, pretože nie je jasné, čo nakoniec z týchto plánov sa aj skutočne zrealizuje. "Myslím, že je až priveľa neznámych . Nebudú sa toho chytať, Budú robiť len to, čo môžu, na základe ekonomických dôkazov, ktoré majú v rukách," povedal Jim Caron, portfólio manažér v Morgan Stanley.

Pred stredajším oznámením FEDu sa výnos dvojročných bondov mierne zvýšil na 1,17 percenta, na najvyššiu úroveň za posledných šesť rokov. Desaťročné dlhopisy rástli len málo na 2,47 percenta.

"Veríme, že trh je stále trochu popredu. Sploštenie výnosovej krivky naznačuje jastrabovitý postoj Fedu, ale je ťažké predpovedať čo urobí. Možno bude historicky opatrný a prijme prístup počkáme a uvidíme. Nebude to veľmi agresívne jastrabovitý prístup, kedy novozvolený prezident ešte ani nezložil prísahu," povedal Aaron Kohli, stratég BMO pre televíziu CNBC.

Prognózy úrokových sadzieb Fedu sú prezentované na grafe známom ako "bodový". V súčasnosti poukazuje na dve zvyšovania sadzieb v budúcom roku, ale ekonómovia a analytici oslovení CNBC predpovedajú že ich môže byť v roku 2017 aj viac.

Predsedajúca Yellenová dala najavo, že Fed môže nechať ekonomiku, kým sa viac ohreje, čo by poukazovalo na zvyšovanie sadzieb vo veľmi pomalom tempe. Príliš rýchle zvyšovanie úrokových sadzieb by dosiahnutie Trumpovho sľubu, viac práce pre Američanov, príliš nepomohlo.

Respondenti v prieskume CNBC sa postavili k hospodárskej politike Trumpa väčšinou pozitívne. Osemdesiat osem percent hovorí, že dokáže mierne zvýšiť rast, 68 percent verí, že prinesie nárast počtu pracovných miest. Ale 93 percent je presvedčených, že jeho politika pravdepodobne zvýši infláciu a 94 percent hovorí, že zvýši deficit. Vyššia inflácia by spôsobila, že neporastú dolárové reálne úrokové sadzby, čo by bránilo posilňovaniu dolára v roku 2017. 

Rast sadzieb v réžii Fedu vyvíja významný tlak na posilňovanie dolára, pretože dolárové aktíva budú ziskovejšie. Silnému doláru nahráva aj politická neistota v Európe, ktorá zráža euro, a americkú menu tým relatívne spevňuje, konštatoval Lukáš Kovanda, hlavný ekonóm skupiny Roklen.

"Samozrejme by sa to malo odraziť aj v indexe S&P 500. Ak všetko pôjde dobre, budúci rok by sme mohli vidieť 10 až 15 percent, ale musia prísť daňové škrty a nižšia miera regulácie. Podľa mňa sú to tie najdôležitejšie veci. Pre trh je fiškálny stimul niečo navyše, čo je dobré. Zostáva ešte otázka 4,6 percenta nezamestnanosti. Bude Fed musieť šliapnuť viac na brzdy? Z toho máme väčšie obavy ako z dlhu v blízkej budúcnosti," povedal profesor Jeremy Siegel z Wharton School of the University of Pennsylvania.

Súvisiace články

Aktuálne správy