Najbohatší muž Číny odkázal Trumpovi: Robíš to zle, 20 000 amerických pracovných miest je v ohrození

, CNN Foto: SITA/AP

Wang Jianlin odkázal Trumpovi, že jeho politika ohrozuje 20 000 amerických pracovných miest a 10 miliárd dolárov investícií.

Vo svojom prejave na stretnutí s podnikateľmi v Pekingu 10. decembra, miliardár a realitný magnát a nový majiteľ amerického reťazca AMC Entertainment  okrem iného povedal.

„Včera som sa stretol s prezidentom Motion Picture Association of America, ktorý povedal, že sa chce stretnúť s pánom Trumpom a spýtal sa ma, čo by som mu chcel odkázať. Povedal som mu, že mám 10 miliárd dolárov investícií v Spojených štátoch a viac ako 20 000 zamestnancov, ktorí by tam nemali čo jesť ak by veci šli zlým smerom. Aspoň vo filmovom a televíznom priemysle, to musíte pochopiť, rast produkcie anglických filmov závisí na čínskom trhu.“

Wangove komentáre reagujú na prezentovaný postoj Trumpa voči Číne. Trump opakovane obvinil Čínu z manipulácie svojej meny, pohrozil zavedením 45 % cla na niektorý čínsky tovar. Vyhlasuje, že politika jednej Číny slúži ako tromf pri vyjednávaniach a obchodných rokovaniach.  V rozhovore pre CNN Wang povedal, že plánuje pokračovať v investíciách do USA, ale tempo bude závisieť na postoji Trumpa k čínskemu zábavnému priemyslu.

Trumpova rétorika robí šarapatu aj na akciovom trhu. Nedávno americký prezident na sociálnej sieti Twitter kritizoval vysokú cenu stíhačiek F-35. "Program F-35 a jeho náklady sa vymkli kontrole. Na vojenských a iných nákupoch môžeme ušetriť a ušetríme miliardy dolárov," napísal Trump.

F-35 Joint Strike Fighter je najdrahší zbrojný program Pentagonu, celkovo ide o zhruba 400 miliárd dolárov, píše BBC.

Akcie Lockheed Martin v reakcii na to v pondelok klesli o 4,2 percenta. Dole zamierili aj akcie ďalších zbrojárskych spoločností, ako sú Raytheon či Northrop Grumman.

Jeff Babione, ktorý má vo firme Lockheed na starosti F-35-ky, vraj chápe Trumpove obavy týkajúce sa nákladov. "Je to cenný program. Teším sa na to, že budúcemu prezidentovi zodpoviem všetky otázky, ktoré bude mať," odkázal z návštevy Izraela, kde bol spolu s americkým ministrom obrany Ashom Carterom. USA sa chystajú dodať do krajiny niekoľko stíhačiek F-35. Izrael patrí medzi niekoľko málo amerických spojencov, ktorí lietadlo kúpia. Objednal si päťdesiat kusov F-35, z ktorých každý stojí okolo sto miliónov dolárov.

Trump pred týždňom kritizoval aj vysokú cenu nového prezidentského boeingu. "Boeing vyrába úplne nové lietadlo 747 Air Force One pre budúceho prezidenta, náklady sa ale vymkli kontrole, prekračujú štyri miliardy. Zrušte tú zákazku!" napísal Trump na sociálnej sieti. Cena nových lietadiel nebola úradne oznámená, podľa agentúry Reuters celkovo dosahuje tri miliardy dolárov. Cena sa ale ďalej sa zvyšuje. Boeing zvíťazil v súťaži o zákazku ministerstva zahraničia na nové lietadlá tento rok v januári. Najprv bola pre výrobcov uvoľnená suma 26 miliónov, v júni ďalších 127 miliónov dolárov. Podľa odborného časopisu Flightglobal má ísť o štvormotorové lietadlo novej generácie. Nový stroj by mal byť k dispozícii až v roku 2024, aj keď Boeing chce výrobu urýchliť.

Súvisiace články

Aktuálne správy