Japonský HDP v druhom kvartáli medziročne vzrástol o 0,7 %

Predošlý odhad naznačoval, že medziročný rast hrubého domáceho produktu krajiny bol počas apríla až júna iba na úrovni 0,2 percenta.

Japonská ekonomika v druhom kvartáli podľa revidovaných údajov medziročne posilnila výraznejšie, ako naznačoval predchádzajúci odhad. Počas apríla až júna hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vzrástol o 0,7 percenta. Predošlý odhad naznačoval, že medziročný rast bol iba na úrovni 0,2 percenta. V prvom kvartáli tohto roka sa japonské hospodárstvo medziročne zväčšilo o 2,1 percenta.

Investície v Japonsku v druhom kvartáli podľa revidovaných údajov klesli menej, ako vyplývalo z augustového odhadu. Spotrebiteľské výdavky sa revidovali nahor. Investície aj výdavky spotrebiteľov sú však naďalej slabšie v porovnaní s vládnym cieľom rastu ekonomiky. Japonský premiér Šinzo Abe navrhol dodatočný súbor stimulačných opatrení s cieľom podporiť zotavovanie ekonomiky a podnietiť spotrebiteľov a firmy k vyšším výdavkom. Japonská centrálna banka tiež prehodnocuje svoju politiku menových stimulov a očakáva sa, že pravdepodobne už tento mesiac zintenzívni úsilie v rámci boja proti deflácii.

Súvisiace články

Aktuálne správy