Volkswagen Truck & Bus kupuje podiel v americkej firme Navistar

Volkswagen Truck & Bus získa 16,2 mil. akcií firmy Navistar za celkovú sumu 256 mil. USD.

Výrobca nákladných áut a autobusov Volkswagen Truck & Bus, ktorý je dcérskou spoločnosťou nemeckej skupiny Volkswagen, kupuje minoritný podiel v americkej spoločnosti Navistar zameranej tiež na výrobu nákladných vozidiel, autobusov a motorov za 256 mil. USD. Obe firmy o tom informovali v utorok. Volkswagen Truck & Bus získa 16,2 mil. akcií firmy Navistar pri cene 15,76 USD za kus a vymenuje dvoch riaditeľov do predstavenstva Navistaru.

Spoločnosť Navistar International Corp očakáva, že aliancia s Volkswagenom jej v prvých rokoch prinesie úspory v objeme prinajmenšom 500 mil. USD. Predpokladá pritom, že po piatich rokoch bude vďaka aliancii oboch firiem dosahovať úspory prinajmenšom v sume 200 mil. USD ročne. Hodnota akcií Navistaru sa pred otvorením riadneho obchodovania na americkej burze zvýšila o vyše 21 percent.

Volkswagen Truck & Bus a Navistar zároveň uviedli, že založia spoločný podnik zabezpečujúci obstarávanie dielcov pre oboch výrobcov. Okrem toho budú zdieľať technológie s predpokladaným zameraním na technológie hnacích jednotiek.

(1 EUR = 1,1156 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy