Ponurá hra menom svetová ekonomika: Monopoly, kde všetci prehrávajú

, Janus Capital Group Foto: YT/InfyFilms

Poskytovanie úverov narazilo na svoje limity. Centrálne banky s tým nedokážu nič urobiť. Svetová ekonomika je ale založená na tvorbe kreditu, preto rast škrípe.

Preslávený investičný manažér, Bill Gross, vo svojom júlovom komentári prirovnáva ekonomiku ku slávnej hre Monopoly. "V Monopoloch kapitalisti postupujú dokola, nakupujú nehnuteľnosti, platia nájom a pri priechode do ďalšieho kola si berú 200 dolárov. Týchto 200 USD predstavuje v ekonomickom schéme práve nové úvery, nový kredit. Vďaka nemu idú do ďalšieho kola, do ďalšieho ekonomického cyklu, s novými peniazmi. A tieto peniaze zaisťujú zdravie celého systému, bez nich môžu hráči veľmi rýchlo zbankrotovať," píše Gross.

Pre udržateľný ekonomický rast je v reálnom svete potrebné, aby sa spomínanými úvermi rozhýbavalo hospodárstvo, aby sa financovali nové projekty. Ak sa to nedeje, končí ekonomika podobne ako hráči Monopolov, frustrovaní, bankrotujúci, a ako poznamenáva Gross, silnejší požierajú slabých v snahe vôbec prežiť.

Stručne povedané, ak neporastie úverová aktivita, nemožno čakať ani rýchlejší rast HDP.

"Zatiaľ čo kredit v USA rástol na začiatku storočia o približne 9 % ročne, v posledných kvartáloch sa rast sotva pohybuje okolo 4 %," pokračuje Bill Gross. "To nestačí. Vysoko zadlžený ekonomický systém potrebuje nové úvery pre svoju stabilitu a udržateľnosť. Kredit je olej v motore, takže keď privátny sektor (nie centrálne banky) negeneruje dostatočný rast úverov, systém sa zadrie."

Okrem objemu úverov je podľa Grossa nedostatočný tiež ich "pohyb" v ekonomike, čo sa snažia  centrálne banky podporovať znižovaním sadzieb. Tým, že úroky sú teraz na minimách, často dokonca v zápore, už banky nemajú ekonomike ako pomôcť. "Rýchlosť" úverov klesne a hospodárstvo sa zadrie.

Výsledkom neschopnosti centrálnych bánk popohnať rast ekonomiky je to, že hospodárstvo je pre najbližšie obdobie odsúdené k stagnácii, myslí si Gross. Podľa manažéra menové autority už ekonomike nepomáhajú, ba dokonca jej svojimi opatreniami môžu škodiť.

A pre investorov to znamená jediné, mali by zabudnúť na atraktívne výnosy, ktoré sa v posledných desaťročiach stali "štandardom". Okrem uvedeného budú totiž na hospodárstvo pôsobiť aj stále širšie prechody na vyspelé technológie a automatizáciu výroby. S tým súvisiace straty pracovných miest budú mať negatívne dopady na spotrebu a celú ekonomiku.

Grossov výhľad je značne ponurý. Na to sú optimisti samozrejme zvyknutí, slávny manažér má ale vo veci jasno. Tentoraz centrálne banky tŕň z päty nevytiahnu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy