Nemecká ekonomika tento rok vzrastie o 1,6 %

Popredné ekonomické inštitúty v Nemecku znížili tohtoročný výhľad rastu najväčšej európskej ekonomiky zo skoršie prognózovaných 1,8 %.

Popredné ekonomické inštitúty v Nemecku zhoršili tohtoročný výhľad rastu najväčšej európskej ekonomiky na 1,6 % zo skoršie prognózovaných 1,8 %. V roku 2017 má dynamika rastu ďalej spomaliť na 1,5 %. Za jediný dôvod revízie autori prognózy označili výrazné ochladenie globálnej ekonomiky v závere minulého roka. Samotná domáca ekonomika je v súčasnosti silnejšia, než bola vlani na jeseň, uviedol vo štvrtok riaditeľ inštitútu Ifo Timo Wollmershäuser.

Počet pracujúcich ľudí v Nemecku podľa aktualizovaného výhľadu tento rok vzrastie na 43,5 mil. z vlaňajšej úrovne 43 mil. Mierne sa však má zvýšiť aj nezamestnanosť vzhľadom na dlhodobý proces začleňovania imigrantov na trh práce. Miera nezamestnanosti tak má vzrásť na 6,4 % z úrovne 6,2 %, kde sa nachádzala v závere vlaňajška. Dodatočné výdavky spojené s integráciou utečencov predstavujú jeden z hlavných dôvodov, prečo rozpočtový prebytok klesne na 11 mld. eur z vlaňajších 21 mld. eur. Nízke ceny energií majú ďalej tlmiť inflačné tlaky, keď spotrebiteľské ceny vzrastú o 0,5 %. Jadrová inflácia bez započítania cien energií vzrastie o 1,2 %.

Mníchovský inštitút Ifo, berlínsky DIW, hessenský RWI a IWH z Halle predkladajú spoločnú ekonomickú prognózu dvakrát do roka, na jar a na jeseň. Vládny kabinet v Berlíne má svoju aktualizovanú prognózu tohtoročného rastu zverejniť 20. apríla.

Súvisiace články

Aktuálne správy