Keď už základné finančné pravidlá nefungujú: Platiť niekomu za to, že si požičia vaše peniaze, je zatiaľ celkom dobrý kšeft

, quartz Foto: thinkstock

Pokiaľ si od niekoho požičiate peniaze, budete ich musieť vrátiť späť aj s úrokmi. Nech už si peniaze požičiavate od úžerníka na rohu ulice, alebo od úžerníkov na Wall Street, tento základný finančný princíp platí všade rovnako.

Dlhopisy sú niečo ako úvery. S jednou výnimkou, môžete s nimi obchodovať. Za normálnych okolností, ak si kúpite dlhopis, vydávajúca vláda alebo spoločnosť sa zaväzuje zaplatiť vám za váš záujem. Ale nie vždy dôjde k týmto platbám, napríklad ak ten, čo má splácať skrachuje. Ale v podstate je to základný spôsob, ako majú veci fungovať.

V ostatnom čase sa ale situácia výrazne zmenila. Centrálne banky sa rozhodli posúvať hranice svojich schopností. Úrokové sadzby posúvajú do záporných hodnôt, čím účinne menia pravidlá od základov a svet financií je razom postavený na hlavu. Keď investori nakúpia dlhopisy s negatívnymi úrokovými sadzbami, vlastne súhlasia s tým, že zaplatia za to, že dostali tú možnosť požičať niekomu svoje peniaze.

Poviete si, je to ale zvláštne, v akej situácii sa ocitli veľkých hráči na trhu štátnych dlhopisov. Centrálne banky v eurozóne, Švédsko, Švajčiarsko a Dánsko, tlačia svoje krátkodobé sadzby do záporných hodnôt. To riadne zamúti vodu dlhodobým dlhopisom. Napríklad výnosy nemeckých štátnych dlhopisov so splatnosťou v priebehu nasledujúcich siedmich rokoch sú v negatívnom pásme. Švajčiarske 10-ročné dlhopisy ponúkajú negatívne výnosy. Potom, čo sa Bank of Japan stiahla na začiatku roka do záporných krátkodobých výnosov, aj výnos na japonských 10-ročných dlhopisoch sa dostali do záporných hodnôt.

Na prvý pohľad to pre niekoho, kto si chce požičať peniaze, zdá byť výhodné. Ale to je len prvý pohľad. Prečo? Kvôli deflácii.

Všeobecne platí, že úrokové sadzby z dlhopisov sú pevné. To je dôvod, prečo sú dlhopisy medzi nástrojmi "s pevnou úrokovou sadzbou". Vo väčšine prípadov neberú do úvahy zmeny cien. Takže investor, ktorý očakáva, že ceny budú klesať, môže kúpiť dlhopis so zápornou úrokovou sadzbou, a napriek tomu očakávať návrat do "skutočnosti", ktorá je cenovo upravená.

Okrem toho výkyvy mien môžu zmeniť dlhopisy s negatívnymi sadzby na výnosné investície. Vezmime si napríklad tvrdenia, že japonský jen bude značne posilňovať voči americkému doláru. Toto posúdenie môže byť dostatočné, aby sa vaša pozornosť upriamila na stávku na negatívnu úrokovú sadzbu japonských dlhopisov, ako na pozitívnu investíciu, aspoň pokiaľ ste investor so sídlom v USA.

A je tu ešte jedna vec, ktorú by ste mali vedieť: dlhopisy, ktoré vyplácajú veľmi nízke výnosy majú tendenciu byť citlivejšie na úrokové sadzby, čomu dlhopisoví geekovia hovoria trvanie. To znamená, že veľmi malé pohyby úrokových sadzieb generujú veľké výkyvy v cene dlhopisu. Vzhľadom k tomu, sú výnosy dlhopisov kombináciou cenových výkyvov – zhodnotenia kapitálu a úrokových sadzieb. Stále teda môžete zarobiť peniaze na dlhopisoch s negatívnou úrokovou sadzbou v prípade, že cena sa riadne nakopne. Je to v podstate to, čo sa deje v ostatnom čase v dôsledku prepadu na svetových trhoch.

V skutočnosti, platiť ľuďom za to, že si požičajú vaše peniaze, bol doposiaľ v tomto roku celkom dobrý obchod.

V dolárovom vyjadrení, nákupný index japonských štátnych dlhopisov alebo švajčiarskych štátnych dlhopisov v roku 2016 generoval návratnosť viac ako 6 %. To je oveľa lepšie než dosť škaredý 9 % pokles, vrátane dividend, ak by ste ako investori napchali svoje peniaze do akcií na americkom trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy