TUI Group za október až december v strate

Za svoj účtovný prvý štvrťrok spoločnosť TUI Group vykázala základnú stratu pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITA) v sume 101,7 mil. eur. Firma v tomto roku očakáva pokles záujmu o Turecko, ale rast dopytu po pobytoch v Španielsku a Grécku.

Nemecká spoločnosť TUI Group, ktorá je najväčšou cestovnou kanceláriou na svete, za október až december, čiže za svoj účtovný prvý štvrťrok, vykázala základnú stratu pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITA) v sume 101,7 mil. eur. V rovnakom období predošlého roka bola táto strata na úrovni 104,8 mil. eur. Cestovné kancelárie zvyčajne počas októbra až decembra vykazujú straty.
TUI Group však eviduje pokles rezervácií pobytov v Turecku pre nadchádzajúce leto o 40 %. Dôvodom sú obavy o bezpečnosť. Turecko je mimoriadne obľúbené medzi nemeckými turistami, ale dopyt sa zmenšil po tom, ako v januári samovražedný útočník zabil desať Nemcov na rušnom námestí v Istanbule. Generálny riaditeľ spoločnosti TUI Fritz Joussen uviedol, že zhruba 14 % klientov firmy počas minulého leta cestovalo do Turecka. Očakáva však, že v tomto roku ich počet klesne na jeden milión, pričom zvyčajne s TUI do Turecka ročne cestujú takmer dva milióny turistov.

Problémy turistickému sektoru pôsobí aj šírenie vírusu zika v južnej Amerike. Generálny riaditeľ TUI však uviedol, že dopyt po pobytoch v karibskej oblasti prežíva rozmach a preto očakáva, že negatívny vplyv šírenia vírusu bude iba mierny. Okrem toho presun záujmu turistov o pobyty v Španielsku, osobitne na Kanárskych ostrovoch, a v Grécku, viedol firmu TUI k potvrdeniu svojej prognózy, ktorá ráta s tým, že jej základný zisk v tomto roku posilní o prinajmenšom 10 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy