Ruská ekonomika bude naďalej v recesii

V prvom štvrťroku 2016 by sa podľa odhadu centrálnej banky mohla ruská ekonomika v medziročnom porovnaní zmenšiť v rozmedzí od 1,7 až do 2,5 %.

Ruská ekonomika by v prvom kvartáli tohto roka mohla podľa sezónne upravených údajov v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom oslabiť o menej ako 1 %. Vyplýva to z neoficiálneho odhadu ruskej centrálnej banky, ktorý zverejnila v stredu. Počas mesiacov január až marec by podľa banky mohol hrubý domáci produkt Ruska na medziročnej báze klesnúť v rozmedzí od 1,7 až do 2,5 %.

V utorok zverejnil ruský štatistický úrad údaje, v ktorých potvrdil svoj predchádzajúci odhad, že v minulom roku sa ruská ekonomika zmenšila o 3,7 %. Hrubý domáci produkt Ruska teda prekonal očakávania, keďže v októbri vyslovil ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev predpoklad, že ekonomika by mala v roku 2015 oslabiť o 3,9 %. Uljukajev tiež prognózoval, že v roku 2016 sa ruská ekonomika zväčší o 0,7 %.

Rusko sa v súčasnosti snaží dostať z recesie, avšak ceny ropy, ktorá je hlavným vývozným artiklom krajiny, sa opäť prepadli a obavy o rast svetovej ekonomiky zosilneli.

Súvisiace články

Aktuálne správy