Nárast byrokracie: Podnikatelia vnímali prijaté zákony zväčša negatívne

Väčšinu tohtoročných prijatých legislatívnych zmien, ktoré sa týkajú podnikateľského prostredia na Slovensku, hodnotili podnikatelia negatívne.

Viac ako polovicu legislatívnych zmien prijatých v roku 2015, ktoré sa dotýkali podnikateľského prostredia, hodnotili podnikatelia negatívne. Medzi najhoršie hodnotené zákony patria podľa výkonného riaditeľa Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Petra Kremského novela zákona o dani z príjmov, novela Zákonníka práce a novela zákona o sociálnom poistení.

 

"Vo všetkých prípadoch ide o znevýhodnenie podnikania, sťaženie každodenného života najmä malých a stredných firiem, prípadne nárast byrokracie. Na druhej strane oceňujeme najmä zjednodušenie podnikania cez elektronizáciu štátnej správy, aj keď by mohla byť výraznejšia a najmä logickejšia," komentoval legislatívne úpravy za uplynulý rok Kremský.

Na budúci rok je podľa PAS náročné predpovedať nové zmeny v zákonoch, keďže máloktoré sa ohlasujú dostatočne dopredu. Aliancia očakáva zamedzenie nepriamym novelizáciám zákonov, lebo túto zmenu iniciovala, taktiež predpokladá pokračovanie a prehĺbenie elektronizácie verejnej správy.

Podľa PAS sa ministerstvo hospodárstva snaží podporovať rozvoj podnikania, no mnohokrát aj za cenu deformácie trhu stimulmi a dotáciami. "Uvítali by sme transparentnú, plošnú a nárokovateľnú podporu podnikania, v prípade malých a stredných podnikov najmä tlak na znižovanie byrokracie a spružnenie trhu práce,“ uviedol Kremský.

Súvisiace články

Aktuálne správy