Ruský priemyselný sektor sa v decembri zmenšil

Index nákupných manažérov ruského priemyslu klesol na 48,7 bodu z novembrových 50,1 bodu.

Aktivita v ruskom priemysle sa v decembri zmenšila, čo naznačuje, že ekonomický pokles krajiny ešte bude pokračovať. Index nákupných manažérov (PMI) ruského priemyslu, ktorý zostavuje agentúra Markit, klesol na 48,7 bodu z novembrových 50,1 bodu. Pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast sektora od jeho poklesu, sa index dostal prvýkrát od septembra.

„Zdalo sa, že uplynulé mesiace signalizovali posun sektora k väčšej rýchlosti,“ povedal ekonóm agentúry Markit Samuel Agass. „Avšak údaje z najnovšieho prieskumu naznačujú, že priemyselníci pravdepodobne budú znášať náročný štart do roku 2016, ak sa nepodniknú nejaké kroky na stimuláciu dopytu po tovaroch,“ povedal Agass o ruskom priemysle. Prieskum agentúry Markit ukázal, že v decembri oslabila produkcia ruského priemyslu, nové objednávky aj celková zásoba objednávok.

Ruský prezident Vladimir Putin tento mesiac povedal, že ekonomika krajiny už prešla vrcholom krízy, ktorú spôsobili západné sankcie pre konflikt na Ukrajine, ale aj pád cien ropy. Nezávislí ekonómovia však hovoria, že ekonomika sa ešte nedostala na dno. Hrubý domáci produkt Ruska v novembri medziročne klesol o 4 % po októbrovom oslabení o 3,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy