Ceny domov v USA v októbri vzrástli viac, ako sa čakalo

Ceny domov v USA v októbri vzrástli viac, ako ekonómovia odhadovali. To signalizuje, že americký realitný trh naberá na sile. Prispieva k tomu stabilný rast zamestnanosti, nízke úroky z hypoték a úbytok voľných domov. Informovali agentúry AP a RTTNews.
Podľa najnovších údajov sa index S&P/Case-Shiller cien domov v 20 amerických mestách v októbri 2015 medziročne zvýšil o 5,5 %. Tempo jeho rastu sa mierne zrýchlilo v porovnaní so septembrom, keď ceny domov stúpli medziročne o 5,4,%.
V medzimesačnom porovnaní a na sezónne upravenej báze sa index cien domov v októbri zvýšil o 0,8 % po revidovanom septembrovom náraste o 0,5 %. Tempo jeho rastu prekonalo odhady analytikov, ktorí predpovedali, že stúpne o 0,6 %.
Pod lepšie ako očakávané výsledky sa podľa analytikov podpísali nízke úrokové sadzby, solídny rast nových pracovných miest, lacný benzín a nízku inflácia. Odborníci však zároveň upozorňujú, že hypotéky v blízkej budúcnosti mierne zdražejú, keďže americká centrálna banka tento mesiac zvýšila kľúčové úrokové sadzby o štvrť percentuálneho bodu z pásma 0 až 0,25 % na 0,25 % až 0,50 %.
No aj po tomto zvýšení zostanú úroky rekordne nízke, čo spolu s rastom zamestnanosti podporuje dopyt po nehnuteľnostiach a tlačí tak ich ceny smerom nahor, keďže počet voľných domov na trhu sa zmenšuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy