Medziročná miera inflácie v Japonsku dosiahla v novembri 0,3 %

Tempo rastu japonských spotrebiteľských cien sa v novembri mierne zrýchlilo. A to aj napriek poklesu výdavkov domácností a príjmov. Informovala o tom agentúra AP.
Index spotrebiteľských cien sa v novembri medziročne zvýšil o 0,3 %, uviedlo ministerstvo pre vnútorné záležitosti a komunikáciu. To bolo v súlade s očakávaniami expertov. V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny znížili o 0,3 %.
Vláda zatiaľ neurobila výraznejší pokrok k svojmu cieľu, ktorým je zvýšenie medziročnej miery inflácie na dve percentá. Jedným z hlavných dôvodov je pokles globálnych cien ropy.
Jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú ceny potravín, dosiahla v novembri o 0,1 %. Bez započítania cien potravín a energií inflácia predstavovala 0,9 %.
Výdavky domácností medziročne klesli o 2,9 %, príjmy sa znížili o 1,4 %. To signalizuje, že firmy nevypočuli výzvy premiéra Šinza Abeho a ďalších japonských lídrov, aby zvýšili mzdy a investície v rámci Japonska. Firma namiesto toho investujú svoje zisky, ktoré prudko vzrástli aj vďaka rozsiahlym monetárnym stimulom, do rýchlejšie expandujúcich trhov v zahraničí.

Súvisiace články

Aktuálne správy