Nálada britských spotrebiteľov sa mierne zlepšila

Ukazovateľ nálady spotrebiteľov, ktorý zostavuje prieskumná firma GfK, v decembri posilnil na 2 body z novembrovej úrovne 1 bod.

Nálada britských spotrebiteľov sa v decembri zlepšila a odrazila sa od novembrového šesťmesačného minima. Domácnosti vo Veľkej Británii však majú väčšie obavy o ekonomiku ako v závere minulého roka. Vyplýva to z prieskumu firmy GfK, ktorého výsledky zverejnila v utorok. Ukazovateľ nálady spotrebiteľov, ktorý GfK zostavuje, v decembri posilnil na 2 body z novembrovej úrovne 1 bod. Vývoj tak bol mierne lepší v porovnaní s prognózou ekonómov oslovených agentúrou Reuters, ktorí predpovedali, že hodnota indexu bude v decembri stagnovať vo výške 1 bod.

Vnímanie výhľadu ekonomiky spotrebiteľmi na obdobie najbližších dvanástich mesiacov však zostalo na najnižšej hodnote od júla 2013, a to na úrovni – 6 bodov. V decembri minulého roka bolo trochu lepšie, a to na úrovni – 5 bodov. Británia bola v minulom roku najrýchlejšie rastúcou veľkou vyspelou ekonomikou a v roku 2015 opäť rástla rýchlejšie ako väčšina porovnateľných hospodárstiev. Avšak hoci zárobky v krajine sa zvyšujú rýchlejšie ako inflácia, rast platov je oveľa menší ako bol v období pred finančnou krízou.

Súvisiace články

Aktuálne správy