Investorská hyena: Neúmerne zdražoval lieky, zatkli ho za tunelovanie

, Echo24 Foto: SITA;YT/ETC News

Bezbrehá chamtivosť pasovala Newyorčana Martina Shkreliho za jedného z najviac nenávidených ľudí v Spojených štátoch. Tridsaťdvaročný investor s až chlapčenským zovňajškom šokoval svojou bezohľadnosťou, keď vytlačil cenu lieku pre pacientov s vírusom HIV o neuveriteľných 5000 percent. Federálni agenti si pre neho prišli na Manhattan kvôli obvineniu z tunelovania.

Shkreli sa neslávne preslávil v septembri, kedy jeho spoločnosť Turing Pharmacuticals získala práva na liek Daraprim, obmedzila jeho distribučný systém a navýšila cenu z 13,5 dolára na 750 dolárov. Nešlo pritom o nový, ale viac ako 60 rokov používaný liek na toxoplazmózu, parazitárnu infekciu ohrozujúcu tehotné ženy alebo HIV pacientov s nízkou imunitou.

Zdraženie lieku vyvolalo rozhorčenie medzi americkými lekármi, kongresmanmi i prezidentskými kandidátmi. Prostoreký miliardár Donald Trump nazval Shkreliho "skazeným faganom" a uchádzač z Demokratickej strany Bernie Sanders odmietol jeho sponzorský príspevok na kampaň a 2700 dolárov presmeroval na kliniku pre ľudí s HIV.

Syn imigrantov z Albánska a Chorvátska, ktorý nedokončil prestížnu strednú školu, už ako tínedžer na seba upozornil úspešnými špekuláciami na pokles akcií biotechnologických firiem. Najskôr na vlnu kritiky reagoval prísľubom, že cenu Daraprimu zníži. Potom ale otočil. Keď ho Hillary Clintonová naposledy vyzvala k úprave ceny, odpovedal jej ironicky na Twitteri výrazom "lol". Na konferencii časopisu Forbes bez zahanbenia vyhlásil, že mať tú možnosť opäť, cenu by asi zvýšil ešte viac. "Moji investori odo mňa očakávajú maximalizáciu ziskov," dodal.

Cynické zdraženie Daraprimu nebolo jediným Shkreliho výstrelkom tohto druhu. Ešte predtým, než založil Turing, zvýšila spoločnosť Retrophin cenu lieku tioly proti tvorbe obličkových kameňov z 1,50 dolára na 30 dolárov za tabletu. Nedávno Shkreli získal väčšinový podiel v spoločnosti KaloBios Pharmaceuticals, čo mu umožnilo disponovať exkluzívnym predajným právom na liek Benznidazol používaným na liečbu tropického ochorenia rozšíreného hlavne v Latinskej Amerike, ktoré spôsobuje až srdcové zlyhanie. Doteraz stála dvojmesačné liečba zhruba 50 až 100 dolárov. Shkreli sa však netajil plánom na zvýšenie nákladov až na 100 tisíc dolárov.

Prípad, kvôli ktorému bol Shkreli zatknutý, však sa zdražovaním liekov nesúvisí. Podľa vyšetrovateľov zložitými machináciami vysával prostriedky z biotechnologickej spoločnosti Retrophin a používal ich v prospech svojho hedžového fondu MSMB Capital Management, ktorý utrpel ťažké straty pri iných operáciách. Rok nato, čo bol vyhodený z funkcie šéfa Retrophinu, ho vedenie tejto spoločnosti zažalovalo za spreneveru 65 miliónov dolárov. Shkreli podľa agentúry Bloomberg odkázal, že ho žaloba vôbec neťaží. Cíti sa výborne a brúsi si na firmu zuby prípravou vlastných žalôb.

Súvisiace články

Aktuálne správy