Ruské obavy z obchodnej dohody Ukrajiny a EÚ pretrvávajú

Kyjev tak bude od roku 2016 čeliť ruským odvetným opatreniam vo forme sprísnenia bilaterálnych obchodných pravidiel.

Európska únia nedokázala utíšiť obavy Ruska z dohody o voľnom obchode medzi úniou a Ukrajinou. Kyjev tak bude od roku 2016 čeliť ruským odvetným opatreniam vo forme sprísnenia bilaterálnych obchodných pravidiel.

Užšie väzby medzi Ukrajinou a EÚ boli jadrom zápasu o vplyv na Ukrajine medzi Bruselom a Moskvou. Vtedajší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dohodu začiatkom roka 2014 odmietol, pričom bol pod tlakom Ruska. To viedlo k protestom a Janukovyč musel odísť a k moci sa dostali proeurópski lídri. EÚ a Ukrajina odložili, vzhľadom na ruské obavy, platnosť dohody o rok. Rusko sa obáva, že dohoda by mohla viesť k záplave európskych produktov na trh, čo by mohlo ohroziť konkurencieschopnosť ruského exportu.

Pondelkové komentáre ruských a európskych predstaviteľov naznačujú, že množstvo dvojstranných rokovaní, ktoré mali zmierniť rozdiely a obavy, zlyhalo. Európska komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová o obavách Ruska pochybuje s tým, že niektoré z nich "nie sú reálne“. "Boli sme veľmi otvorení pri počúvaní niektorých obáv Ruska. Niektoré z nich z ekonomického pohľadu nie sú reálne. Niektoré by potenciálne reálne byť mohli,“ povedala.

Ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev potvrdil, že sa nepodarilo dosiahnuť dohodu. To podľa neho bude znamenať, že Rusko zruší pravidlá preferenčného obchodu s Ukrajinou, ktoré sú v platnosti od roku 2011. "Dohodu sme nedosiahli, zostali sme s našimi obavami osamotení, sme nútení chrániť svoje ekonomické záujmy jednostranne,“ vyhlásil.

Súvisiace články

Aktuálne správy