Rok 2016: Kde hľadať najväčšie ohniská politického nepokoja

, CNN Foto: TASR;SITA

Geopolitika má veľký vplyv na finančné trhy. Stačí sa pozrieť ako sa vzťahy medzi Moskvou a západom prenášajú do finančného sveta. Alebo ako správy o boji s islamskou republikou stačili niekoľkopercentnú devalváciu čínskej meny a ako akcioví investori po celom svete spanikárili.

Terorizmus, Islamský štát
Islamský štát aktuálne predstavuje najväčšie geopolitické riziko. Parížske útoky odhalili vysokú koordinovanosť útočníkov a poukázali na fakt, že teroristické skupiny sú oveľa rozvinutejšie, než by mnohí očakávali. Trhy ale zatiaľ ostávajú voči geopolitickým udalostiam tohto druhu pomerne odolné, vnímajú ho ako bežnú vec. Veľký tlak by vyvolali jedine udalosti, ktoré by ohrozili viac ako jedno mesto a dopadli na svetovú ekonomiku a medzinárodný obchod. Nedávne ochromenie Bruselu po teroristických útokoch ale dokazuje vážnosť situácie. IS hrozia ďalšími útokmi a sú tu aj ďalšie teroristické skupiny, ako Al-Kájda alebo Boko Haram, ktoré broja proti západnému spôsobu života.

Rusko
V poslednom čase to pôsobí, ako by studená vojna nikdy neskončila. Ruský prezident Vladimir Putin je so západom konfrontovaný na mnohých frontoch, od Ukrajiny cez Sýriu po tému kybernetickej bezpečnosti. Odpoveďou USA a spojencov na dianie na Ukrajine boli tvrdé sankcie, ktoré zhoršili vplyv klesajúcich cien ropy na ruskú ekonomiku. Tá výrazne klesá už tri štvrťroky po sebe. Ruská angažovanosť v sýrskej občianskej vojne ďalej zneprehľadňuje vzťahy so západom. Poslednou ranou bolo nedávne zostrelenie ruského lietadla Tureckom, členom NATO. "Rusko je veľkou geopolitickou hrozbou pre USA i celý západ. Jeho mocenské ambície možno krotiť len ťažko," tvrdí vojenský analytik CNN Cedric Leighton, bývalý člen amerických vzdušných síl.

Čína
Vzťahy Číny s ostatnými štátmi sa zhoršujú okrem iného kvôli teritoriálnym požiadavkám Pekingu v oblasti Juhočínskeho mora. Čína vedie spory s Filipínami, Taiwanom, Vietnamom a ďalšími susednými štátmi ohľadom ostrovov a susediacich vôd. Menšie krajiny sa obávajú straty prístupu k hlavným lodným ťahom a rybárskym oblastiam. Majú strach aj z rizika čínskych vojenských útokov na región. Čína vlani spustila masívne bagrovanie za účelom prebudovania útesov na umelé ostrovy, ktoré považuje za svoje územie. V októbri americké narušenie priestoru okolo ostrovov podnietilo Peking k ostrejšej rétorike. Americké správanie nazval "veľmi vážnou provokáciou". Incident poukazuje na to, ako je čínsko-americké priateľstvo krehké, najmä v témach ako obchod alebo kybernetická bezpečnosť. Obe krajiny sa navyše neustále predháňajú v boji o vplyv nad ostatnými krajinami Ázie a Latinskej Ameriky. Po rokoch rýchleho rastu čínska ekonomika zažíva spomalenie, ktoré ohrozuje svetovú ekonomiku. O tom, ako na neistotu okolo Číny reagujú investori, sme sa mohli presvedčiť z letnej paniky na svetových akciových trhoch.

Sýria, Blízky východ
Sýria je epicentrom chaosu, ktorý sa šíri naprieč Blízkym východom a vysiela vlny tsunami aj na zvyšok planéty. Občianska vojna, ktorá trvá už takmer päť rokov, má stovky tisíc obetí, milióny utečencov smerujú do iných, predovšetkým európskych krajín a Islamský štát ovláda rozsiahle územia. Leighton považuje za vysoko nepravdepodobné, že by sa v dohľadnom čase dosiahol mier.

Kybernetická bezpečnosť
Hackeri predstavujú celosvetovú hrozbu. Ich zločiny zahŕňajú finančne motivované kybernetické útoky, ako sú krádeže čísel kreditných kariet alebo sofistikované koordinované akcie namierené proti veľkým spoločnostiam. Politicky motivovaní "hacktivisti útočia na všetko od sietí americkej vlády cez Wall Street po IS. Hackeri financovaní Ruskom, Čínou a ďalšími krajinami sa prostredníctvom ekonomickej špionáže sústreďujú  na citlivé údaje, obchodné tajomstvo alebo vojenské technológie. Teroristi ako IS už využívajú internet na propagandu a komunikáciu, môžu sa ale posunúť ešte ďalej. "Hrozí riziko, že začnú byť ešte sofistikovanejší ohľadom zneužívania internetu k zločinom," hovorí Michael Moran, výkonný riaditeľ analýzy globálnych rizík v konzultantskej spoločnosti Control Risks.

Divoká karta
Najväčšie riziká pre svetové finančné trhy sú ale bezpochyby tie, ktoré zatiaľ nie sú v cenách aktív zahrnuté. Čierne labute sa nadajú predpovedať. Môže to byť stret krajín, ktoré zatiaľ nie sú vo vojnovom konflikte, ale majú za sebou históriu rozporov (ako sú napríklad India a Pakistan). Alebo Severná Kórea, ktorá je vždy divokou kartou, najmä vzhľadom na nedostatok informácií ohľadom zdravia a mocenského postavenia Kim Čong-una. Leighton tvrdí, že by sa investori mali detailnejšie zameriavať na Afriku. Americké spoločnosti, napríklad Starbucks, sú na kontinente stále aktívnejšie, ale teroristické skupiny ako Boko Haram predstavujú dlhodobú hrozbu. Stálym problémom je aj korupcia. O prístup k obrovským africkým prírodným zdrojom navyše veľmi odhodlane bojuje Čína.

Nenechajte sa rozhodiť hrôzostrašnými titulkami svetových médií. Aktuálny býčí trh je podľa všetkého celkom odolný voči geopolitickým krízam. Trhy zatiaľ nezvládli výraznejšie vykoľajiť ani teroristické útoky v Paríži, Putinovo rinčanie zbraní alebo záležitosti okolo Číny. Je to tým, že ceny akcií v základe ťahajú korporátne zisky, ktoré idú ruka v ruke s ekonomickým rastom. Geopolitická udalosť by preto musela skutočne ohroziť ziskovosť firiem, aby mala silu zabiť býčí trh. Nemali by sme reagovať na geopolitické krízy prehnane. Častejšie totiž ponúkajú príležitosť k nákupu než naopak.

Súvisiace články

Aktuálne správy