Za prvé štyri mesiace 2015 dosiahol export zo SR do Grécka 55,8 milióna eur

Počas prvých štyroch mesiacov tohto roka sa na Slovensko z Grécka doviezli tovary v hodnote 34 miliónov eur. Zo Slovenska sa do tejto krajiny v rovnakom období vyviezli tovary za 55,8 milióna eur. Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. V porovnaní s ostatnými krajinami tak Grécko pre Slovensko nie je významným obchodným partnerom, čo sa týka exportu a importu. Krízová situácia v Grécku by tak nemala ohroziť slovenskú ekonomiku.
„Grécko sa na celkovom importe Slovenska podieľa len 0,2 % a na celkovom slovenskom exporte sa podieľa len troma desatinami percenta,“ konštatovala analytička Poštovej banky Jana Glasová. Počas prvých štyroch mesiacov tohto roka sa pritom podľa jej slov dovoz tovarov na Slovensko z Grécka zvýšil o vyše tretinu. V prípade vývozu však nastal pokles. „V medziročnom porovnaní zaznamenal slovenský export do Grécka mierny pokles, a to o 2,3 %. S Gréckom má Slovensko za január až apríl tohto roka aktívne saldo zahraničného obchodu na úrovni 21,8 milióna eur, keďže do tejto krajiny sa zo Slovenska viac vyviezlo, než sa z nej doviezlo,“ vyčíslila Glasová.
Podobná situácia podľa jej slov bola aj vlani. Za celý minulý rok sa z Grécka na Slovensko doviezli produkty v hodnote 72,4 milióna eur. „Predstavovalo to však len 0,1 % z celkového slovenského importu,“ doplnila Glasová.
Naopak, do Grécka sa zo Slovenska vlani vyviezli tovary v hodnote 188,7 milióna eur, čo tvorilo 0,3 % z celkového exportu. „Aj za rok 2014 bolo teda vykázané kladné saldo zahraničného obchodu s Gréckom, a to na úrovni 116,3 milióna eur,“ priblížila Glasová.
Do Grécka sa zo Slovenska vyvážajú napríklad výrobky z kovov. Ako vyplýva zo štatistík Exportno-importnej banky SR, počas prvých troch mesiacov tohto roka podporila prostredníctvom bankových produktov slovenských exportérov z chemického, hutníckeho, strojárskeho a elektrotechnického odvetvia sumou 629.116 eur, ktorí vyvážajú svoje tovary do Grécka.
Medzi najviac dovážané tovary z tejto južanskej krajiny patria ovocie, zelenina, olivy, olivový olej, ale aj rôzne sladkosti. V prípade výpadku v dovoze by Slovensko nemalo mať problém niektoré tovary na pultoch v obchodoch nahradiť tovarom z iných krajín južnej Európy.
Grécka kríza by nemala mať významný vplyv ani na vývoj slovenskej ekonomiky. „Vzhľadom na to, že podiel Grécka na našom celkovom importe je nízky, pohybujúci sa len na úrovni jednej či dvoch desatín percenta, nepredpokladáme, že by grécka kríza mala výrazný vplyv na zahraničný obchod a slovenskú ekonomiku,“ predpokladá Glasová.
Určité problémy by ale mohli podľa nej nastať v prípade tých slovenských podnikov, ktorých dôležití obchodní partneri, dodávatelia či odberatelia pochádzajú z Grécka. „Určitý čas by im totiž trvalo, kým by dokázali nájsť nových dodávateľov či zákazníkov v inej krajine,“ dodala analytička Poštovej banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy