M. Beblavý a M. Fedor neuspeli s novelou zákona o reštrukturalizácii

Nezaradený poslanci Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý a Martin Fedor dnes neuspeli so svojím návrhom novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Plénum NR SR ju pri hlasovaní neposunulo do druhého čítania.
Ambíciou nezaradených poslancov bolo vytvoriť novelou podmienky pre lepšiu ochranu živnostníkov, ktorí sa opakovane stávajú obeťami reštrukturalizácie. To podľa predkladateľov ukázala aj aplikačná prax, najmä v odvetví stavebníctva.
V novele preto okrem iného navrhovali zavedenie 100-% záruky pre živnostníkov ako veriteľov v podobe podielu v dlžnej obchodnej spoločnosti. A to v rozsahu, v akom živnostník nemá uhradenú svoju pohľadávku a počas obdobia, kým by mu nebola splatená úplne celá. Z akýchkoľvek nových zárobkov takejto obchodnej spoločnosti by podľa poslancov mali úžitok aj tí, ktorých v minulosti firma nechala bez pláce.
Zároveň navrhovali rozšírenie možnosti zúčastniť sa na garančnom fonde zo zamestnancov aj na živnostníkov. V súčasnosti sa podľa nich toto poistenie vzťahuje len na zamestnancov. Ak ich zamestnávateľ stratí schopnosť vyplácať mzdy, Sociálna poisťovňa vyplatí nevyplatené mzdy do výšky troch priemerných platov, teda približne 2500 eur. Prijatím návrhu zákona by podľa predkladateľov možnosť zúčastniť sa na tomto poistení získali aj živnostníci, ktorí svojich vlastných zamestnancov nemajú.

Súvisiace články

Aktuálne správy