Bundestag môže o Grécku hlasovať už tento týždeň

Na hlasovanie vyzval dolnú komoru nemeckého parlamentu minister financií Wolfgang Schäuble, podmienkou je predchádzajúci súhlas veriteľských inštitúcií s reformným zoznamom gréckej vlády

Dolná komora nemeckého parlamentu (Bundestag) môže o predĺžení záchranného programu pre Grécko hlasovať už tento týždeň. Na schválenie programu vyzval zákonodarcov minister financií Wolfgang Schäuble v liste adresovanom predsedovi Bundestagu Norbertovi Lammertovi. Podmienkou je predchádzajúci súhlas Európskej centrálnej banky (ECB), Európskej komisie (EK) a Medzinárodného menového fondu (MMF) s reformným plánom gréckej vlády. Informoval o tom v utorok nemecký denník Handelsblatt.

 

"Nemecká vláda podporí navrhované rozšírenie (programu), pokiaľ Grécko splní svoje záväzky a dohodne sa na tom Euroskupina (ministrov financií)," napísal Schäuble. "Žiadosť je podmienená tým, že Grécko predloží zoznam reforiem a tri inštitúcie sa vyjadria, či tieto opatrenia predstavujú dostatočný základ pre úspešné zavŕšenie programu," uviedol ďalej minister. Hovorca nemeckej vlády medzitým potvrdil, že Berlín má k dispozícii grécky zoznam reforiem. Jeho obsah bližšie nekomentoval s tým, že plán v súčasnosti študujú tri veriteľské inštitúcie, ktorými sú EK, ECB a MMF.

Grécko v noci na utorok predložilo plán reforiem, ktorými medzinárodní veritelia podmienili predĺženie záchranného programu pre vysoko zadlženú krajinu o ďalšie štyri mesiace. Zdroj v Európskej komisii označil plán za "dostatočne komplexný", aby mohol poslúžiť ako "platný východiskový bod" pre úspešné zavŕšenie revízie plnenia záväzkov Grécka. Nemecko, ktoré je najväčším prispievateľom do dvoch záchranných programov pre Grécko v celkovom objeme 240 mld. eur, predtým uviedlo, že akékoľvek dodatočné plánované výdavky musia Atény kompenzovať úsporami alebo vyššími daňami.

V prípade potvrdenia ministrami eurozóny budú môcť jednotlivé členské štáty ratifikovať dohodu o rozšírení úverového programu pre Grécko o štyri mesiace.

Súvisiace články

Aktuálne správy