Maloobchodné tržby v USA klesli v decembri o 0,9 %

Maloobchodné tržby v USA klesli v decembri najviac za takmer rok. To odráža široké oslabenie, ktoré zrejme prinúti väčšinu ekonómov skresať svoje rastové prognózy. Spotrebitelia totiž zostávajú opatrní aj napriek zlacneniu benzínu a tvorbe nových pracovných miest. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Maloobchodné tržby sa v decembri 2014 znížili o 0,9 %, uviedlo americké ministerstvo obchodu. To bol ich najprudší pád od januára 2014. Ekonómovia, oslovení agentúrou Bloomberg, v priemere počítali s poklesom o 0,1 %. Pád bol takmer dvojnásobný v porovnaní s najpesimistickejšou prognózou spomedzi 87 oslovených ekonómov.
Ministerstvo tiež zhoršilo údaje za predchádzajúce dva mesiace. V novembri 2014 maloobchodné tržby vzrástli o 0,4 % a nie o 0,7 % a v októbri sa zvýšili len o 0,3 % a nie o 0,5 %.
Prudko padli tržby čerpacích staníc z dôvodu zlacnenia benzínu, ale klesli aj tržby v ostatných kategóriách.
Bez započítania volatilných cien benzínu, áut, stavebných materiálov a cien v reštauráciách, tržby v decembri klesli o 0,4 % po 0,6-% náraste v novembri. Tržby online predajcov sa znížili o 0,3 %, čo bolo najviac od apríla.
Uvedené čísla signalizujú, že stagnujúce platy majú stále negatívny vplyv na spotrebiteľskú dôveru. Priemerná mzda v decembri klesla, oznámila minulý týždeň vláda. Za celý rok 2014 sa priemerná mzda zvýšila o 1,7 %, čo je len tesne nad 1,3-% infláciou.
Za celý rok 2014 maloobchodné tržby v USA vzrástli o 4 % po 4,1-% zvýšení v roku 2013.

Súvisiace články

Aktuálne správy