Aer Lingus zamietol aj vylepšenú ponuku od vlastníka British Airways

Írska letecká spoločnosť odmietla aj vylepšenú ponuku na prevzatie od International Consolidated Airlines Group (IAG), vlastníka britských aerolínií British Airways a španielskej Iberie. Informovali o tom agentúra Reuters a server BBC.
Prvú ponuku podala IAG v polovici decembra, pričom za akciu Aer Lingus plánovala zaplatiť 2,30 eura. Túto ponuku írsky národný prepravca zamietol s tým, že je príliš nízka. Koncom minulého mesiaca IAG ponuku upravila na 2,40 eura za akciu Aer Lingus. V piatok (9.1.) však IAG oznámila, že írska spoločnosť odmietla aj túto ponuku.
S prípadnou akvizíciou by musel súhlasiť aj nízkonákladový prepravca Ryanair, ktorý v Aer Lingus vlastní takmer 30-% podiel a ktorý sa sám trikrát uchádzal o možnosť írsku spoločnosť prevziať. Nikdy však neuspel. Ďalším významným vlastníkom v Aer Lingus, ktorého súhlas je na akvizíciu potrebný, je írska vláda. Tá v spoločnosti kontroluje 25-% podiel.
IAG zatiaľ neuviedla, že bude ponuku zvyšovať aj naďalej. Ako informovala, nemá istotu, či sa prípadné zvýšenie sumy stretne s pozitívnou reakciou vedenia Aer Lingus. Mnohí investori však predpokladajú, že IAG ponuku ešte vylepší.
Získanie írskej spoločnosti by totiž výrazne zvýšilo počty slotov pre IAG na kľúčovom londýnskom letisku Heathrow. To by spoločnosti umožnilo zvýšiť počty letov. Letisko funguje na hranici kapacity, takže IAG nemôže bez kúpy iného prepravcu počty letov zvýšiť.
Firmu Aer Lingus veľmi dobre pozná aj írsky šéf IAG Willie Walsh. Svoju kariéru začínal ako pilot práve v írskej spoločnosti. Neskôr v rokoch 2001 až 2005 bol jej výkonným riaditeľom.

Súvisiace články

Aktuálne správy