Ruská centrálna banka nezmenila úrokové sadzby

Ruská centrálna banka ponechala úrokové sadzby nezmenené. Varovala však, že ich môže zvýšiť v prípade materializácie inflačných rizík. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Rada riaditeľov centrálnej banky ponechala kľúčový úrok na úrovni 7,50 %. Banka od februára zvýšila sadzbu celkovo o 200 bázických bodov.
Eskalácia krízy na Ukrajine neposkytuje banke priestor pre uvoľnenie menovej politiky. Ruská centrálna banka počíta s tým, že domáca ekonomika tento rok vzrastie len o 0,4 %, pretože slabá mena bude mať len slabý pozitívny vplyv na rast. Ekonomika by sa však mala mierne oživiť v druhej polovici tohto roka pre očakávaný pokles geopolitického napätia a zlepšenie nálady výrobcov.
Tempo medziročného rastu ruských spotrebiteľských cien sa v máji zrýchlilo na 7,6 %, čo je výrazne nad inflačným cieľom centrálnej banky v rozmedzí 5 % až 6 %. Podľa dnešného vyhlásenia centrálnej banky aktuálne nastavenie menovej politiky by malo v strednodobom horizonte viesť k spomaleniu inflácie na cieľové úrovne.

Súvisiace články

Aktuálne správy