Burza Mt. Gox hlási: Našla sa štvrtina stratených Bitcoinov!

, ČTK Foto SITA

Pre tých, ktorí dôverovali burze Mt. Gox a uložili tam svoje Bitcoiny, prišla zhruba pred mesiacom nemilá správa. Japonská inštitúcie totiž ohlásila, že z jej účtov zmizlo asi 850 tisíc Bitcoinov. Teraz sa ich časť našla, asi 200 000. Objavili sa a nepoužívaných účtoch. Pre burzu a jej užívateľov je to dobrá správa, pre kritikov vyvoláva iba ďalšie otázky o jej podivuhodnom fungovaní.

Dňa 25. februára padla japonská bitcoinová burza Mt. Gox. Na súde v Tokiu požiadala spoločnosť o bankrotovú ochranu. Dôvod? Z jej účtov zmizlo asi 850 tisíc Bitcoinov z čoho 100 000 patrilo priamo jej a 750 000 jej klientom. Nikto nevie kam sa podeli, ani kto za týmto činom môže stáť.

Skrachovaná burza ale nakoniec našla z nich takmer štvrtinu. Neukradli ich hackeri, ako sa domnievala, ale ležali na nepoužívaných účtoch. Trhová hodnota „nálezu“ sa pohybuje okolo 120 miliónov dolárov. Zostávajúcich 650 000 Bitcoinov však stále chýba. Podľa agentúry AP je nájdenie dobrou správou pre klientov spoločnosti, podivný proces jej fungovanie to ale nevysvetľuje.

Mt. Gox predstavoval akýsi druh špecializovanej zmenárne na báze burzy. Umožňovala kúpiť alebo predať virtuálnu menu Bitcoin za doláre a ďalšie meny. Priaznivci kryptomeny tvrdí, že vďaka šifrovaniu je imúnna voči krádežiam a falšovaniu.

Podľa konkurentov bol Mt. Gox zlý hráč. "Toto tragické porušenie dôvery užívateľov Mt. Gox je výsledkom akcie jednej firmy a neodráža odolnosť alebo hodnotu Bitcoinu a celého odvetvia digitálnej meny. Rovnako ako u každého iného odvetvia sú tu zlí hráči, ktorí musia byť odstránení, a to je to, čo vidíme dnes. Mt. GOX potvrdil svoje problémy pri súkromnom rokovaní s ďalšími členmi bitcoinovej komunity, " uviedli v spoločnom vyhlásení burzy s Bitcoinom Coinbase, Kraken, Bitstamp, BTC China, Blockchain a Circle.

Súvisiace články

Aktuálne správy